26 / 04 / 2024

Yenikapı İstasyonu, müze istasyon haline getirilecek

Yenikapı İstasyonu, müze istasyon haline getirilecek

Yenikapı'nın 'müze istasyon'a dönüşümü için projeler yarışacak



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenikapı'nın İstanbul'un 'kalbi' haline geleceğini belirterek, "Burası düğüm noktası ve milyonlarca insanın sirküle olacağı bir merkez olacak. Yenikapı'da ortaya çıkarılan binlerce tarihî eser, kurulacak müze istasyonda sergilenecek." dedi. 
 
Avrupa'nın en büyük transfer noktası olması beklenen  Marmaray  Yenikapı İstasyonu'nun 'müze istasyon' haline getirilmesiyle ilgili protokol törenle imzalandı. Tören İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul 2010 Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç'in katılımıyla gerçekleştirildi. İstanbul 2010 Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Yenikapı'da Theodosius Limanı'na ait kalıntıların bulunduğunu ve burada Marmaray Projesi'nin ana transfer noktasının inşa edileceğini belirtti. Kentin mekansal düzenini değiştirecek olan projenin şehircilik ve mimari tasarım açısından ihtisaslaşmış kurumlarla ilişkili olarak hazırlandığını kaydeden Avdagiç, "Dünyanın en ilgi çekici arkeolojik keşifleri burada ortaya çıkarıldı. Bu eserleri sergileyebilmek için yerli ve yabancı çok sayıda mimar projelerini sunacak. Projelerin arasından en uygun olanı burada uygulanacak ve çok önemli bir merkez haline gelecek." diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, Yenikapı'nın İstanbul'un merkezi haline geleceğini belirterek, "Burası düğüm noktası olacak ve milyonlarca insan sirküle edilecek. Burada ilk başlarda birkaç bulguyu sergilemeyi düşünüyorduk. Ancak şimdiye kadar 11 bin bulgu ve eser ortaya çıkartıldı. Burada bir proje yarışmasıyla müze istasyon oluşturulacak." dedi. Taksim-Yenikapı metrosu çalışmaları kapsamında Yenikapı İstasyonu'nun 2005'te bitirilmesinin planlandığını hatırlatan Topbaş, şu bilgileri verdi: "2005'te bitseydi 1,5 milyon insan kullanmış olacaktı. Milyonlarca liralık bir gelir kaybımız oldu. Ancak tarih açısından çok önemli bir nokta olduğu için çalışmaları hassasiyetle sürdürdük. Çalışmalar bittiğinde dünyanın dikkatini buraya çekeceğiz."

Konuşmaların ardından Yenikapı'nın transfer noktası ve Arkeo Park alanı olmasıyla ilgili protokol törenle imzalandı. İmzaların sonrasında Başkan Topbaş, bir basın mensubunun, "8 bin 500 yıllık tarihi olan ve milyonlarca insanın geçeceği bu noktada çarpık yapıların bulunması noktasında ne yapacaksınız?" şeklindeki sorusuyla karşılaştı. Başkan Topbaş, bölgede kentsel yenileme çalışması yapıldığını ifade ederek, "Her obje çevresini etkiler. Bu eser de kendi çevresini değiştirecektir. Bir düzen ortaya koyarsak çevre de ister istemez düzenlenecek. Hepsi düşünüldü. 2013 yılında projenin tamamlanmasını planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Başkan Topbaş ve İstanbul 2010 Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç daha sonra basın mensuplarıyla birlikte kazı alanını gezdi. Kazı alanındaki en eski gemi kalıntılarını inceleyen Topbaş ve Avdagiç'e yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. Topbaş ve diğer yetkililer kazı alanını gezdiği sırada Marmaray inşaatında çalıştıkları sırada işten çıkartılan işçilerin sesleri alanda yankılandı. İşçilerle hatıra fotoğrafı çektiren Topbaş, dışarıdaki protesto gösterisi ilgili olarak, "Marmaray'da taşeron olarak çalışan işçilerle firma arasında problem yaşanmış. Bizimle ilgili birş ey değil. Bizim kazı alanımızla ilgili değil. Komşu şantiyeyle ilgili bir problem." ifadelerini kullandı
Muzaffer Salcıoğlu-Sait Edige/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Avrupa'nın en büyük transferi

Marmaray ile İstanbul Metrosu'nu entegre edecek olan Yenikapı Transfer Merkezi, Theodosisus Limanı'nın kalıntılarının bulunduğu arkeolojik alanı modern bir metro istasyonuna dönüşecek.

Avrupa'nın en büyük transfer merkezlerinden birini ortaya çıkaracak olan çalışma için uluslararası boyutta bir planlama yarışması düzenlenecek. Büyükşehir ve İstanbul 2010 Ajansı Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Projesi' için düzenlenecek yarışmanın protokolüne imza attı. Yenikapı Transfer Merkezi inşaatında düzenlenen imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul 2010 Ajansı Başkanı Şekip Avdagiç katıldı.
Gül ÇELİKKOL/Star


Geri Dön