27 / 04 / 2024

Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin maliyeti 940 milyon 500 bin TL!

Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin maliyeti 940 milyon 500 bin TL!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ÇED süreci başlatıldı. ÇED Başvuru Dosyası proje bedeli 940 milyon 500 bin TL olarak belirtildi...



2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da bulunan Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin ÇED süreci başladı. 2018’de tek bir kruvaziyer gemisinin gelmediği İstanbul’a yapılacak kruvaziyer limanı için 940 milyon lira harcanacak.

BirGün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Projeye dair ÇED Başvuru Dosyası vatandaşların ‘görüşüne’ açıldı ve 10 Mart’ta halkın katılımı toplantısı düzenlenmesi yönünde karar verildi. Referansları arasında Cengiz, Nurol ve İGA’nın da olduğu Dolfen Danışmanlık Mühendislik A.Ş. tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgilere göre, projenin bedeli 940 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Başvuru dosyasında, Yenikapı’da yapılması planlanan limanın yıllık 2 milyon 700 bin yolcu kapasitesinin bulunduğu ve aynı anda 8 adet kruvaziyer gemisine yanaşma olanağı sunduğu ifade edildi.

DENİZE DOLDURULACAK

Dosyaya göre, Yenikapı Kruvaziyer Limanı 220 bin 400 metrekarelik alanda yapılacak. Alanın toplam 131 bin 500 metrekarelik bölümüne dolgu yapılması planlanıyor. Ancak limana dair proje alanı ve geri sahası için ÇED Yönetmeliği kapsamında bir izin alınmadı. Büyük kruvaziyer gemileri için 2, orta büyüklükteki kruvaziyer gemileri için 4, butik kruvaziyer gemileri için 2 adet olmak üzere toplam 8 tane yanaşma yeri yapılması planlanıyor. Proje kapsamında 3 iskele kurulması hedeflenirken, limanın kıyı hattında yapılacak 66 bin 800 metrekarelik dolgu alanda ticari işletmeler de açılacak. Burada yolculara hizmet edecek otobüsler için park yeri, restoran, kafe gibi eğlence tesisleri ile dükkânlardan oluşan çarşı gibi üst yapı tesisi kurulması planlanıyor. 

Projenin inşaat süresinin 24 ay olarak belirtilirken, inşaatta toplam 150 kişi çalışacağı da açıklandı. Limanın işletme aşamasında 65 kişi, liman içerisinde kiraya verilecek kafe ve alışveriş ünitelerinde ise 100 kişi olmak üzere toplam 165 kişinin çalıştırılması öngörülüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda daki Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin ihalesinin 2020’de tamamlanmasını beklediklerini ifade etmişti.

FLORA ZARAR GÖRECEK

ÇED Başvuru dosyasında, kurulması planlanan liman için dolgu yapılacağı ve kurulacak iskelenin inşaatının deniz florası için olumsuz etki yapacağı açıklandı. Raporun ilgili bölümünde şu ifadeler bulunuyor: 

“İnşaat aşamasında gerçekleştirilecek olan dolgu çalışmaları, iskele inşaat çalışmaları, deniz dibi taraması gibi iş ve işlemler sırasında deniz flora ve faunası üzerinde olumsuz etkiler söz konusu olabilecektir. Bu işlemler, deniz faunasının bölgeden geçici bir sure uzaklaşmasına sebep olacaktır. Dolgu sırasında oluşacak bulanıklık, ışık geçirgenliğini azaltacağı için fitoplanktonik organizmaların gelişimi açısından bir istenmeyen bur durum yaratacaktır. Bulanıklık nedeniyle, özellikle balık türlerinde solunum güçlüğü görülecek olsa da bu etki popülasyonların genelini etkilemeyecek ve ihmal edilebilecek düzeyde olacaktır. Gürültüden dolayı hareketli fauna türleri bulundukları habitatları terk ederek çevredeki daha uygun yaşam alanlarına çekilebileceklerdir.”

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün (DTGM) verilerine göre, 2015’te megakente 305 kruvaziyer gemisi geldi. 2016’da İstanbul’a gelen kruvaziyer gemi sayısı yüzde 84.9 oranında azaldı ve 46 olarak kaydedildi. 2017 yılında ise yıl boyu yalnızca 4 gemi İstanbul’a demir attı. 2015’ten 2017’ye gelen gemi sayısında yüzde 98.7 gerileme yaşandı. 2018’de ise İstanbul'a tek bir kruvaziyer gemisi demirlemedi. 2019’da ise yalnızca 13 gemi İstanbul’a geldi. Geçen yıl Sarayburnu Limanı’na demir atan 10 katlı ‘Regent Seven Seas Vogayer’ isimli geminin 750 yolcusu mehter takımıyla karşılanmıştı.

Yenikapı Kruvaziyer Limanı'nın ihalesi 2020'de!


Geri Dön