19 / 04 / 2024

Yerli kuleler arttıkça tarihi silüet kayboluyor!

Yerli kuleler arttıkça tarihi silüet kayboluyor!

Gökdelenler dünyanın yüz şehrinde milyar dolarlık yeni manzaralar oluşturuyor. İstanbul'un silüeti başta Levent bölgesi olmak üzere her geçen gün değişiyor. Mega kent birbiri ardına yükselen gökdelenlerle ayrı bir görüntü kazanıyor.




Mega yapıları tanımlamak için literatüre “Gökdelen” olarak tanımlanan, 455 bin 719 devasa bina, dünyanın silüetini değiştiriyor. Dünyanın en çok mega binalarına sahip olan şehri Hong-Kong. İstanbul da 2093 gökdelen ile dünyanın en çok gökdelenine sahip altıncı şehri olarak gösteriliyor. İstanbul'u Rio, Toronto ve Buenos Aires takip ediyor. İstanbul 'dünyanın yeni finans merkezi' olma hedefiyle Londra, Moskova, Şikago, Sydney, Madrid, Milan ve Mexico City gibi şehirleri de geride bırakıyor. Bulutları yakalamak, hatta aşağıda bırakmak için çabalalayan mimarlar, inanılmaz aerodinamikleri ve korkutan görüntüleriyle, gökyüzüne uzanan 'çelik kaleler' inşa ediyor.


Gökdelenler dünyanın yüz şehrinde milyar dolarlık yeni manzaralar oluşturuyor. Kasırgalara, depremlere dayanıklı olan 'çılgın binalar' güneş enerjisiyle kendi elektriğini üreten, suyunu arıtan, evi, hastanesi, alışveriş merkezi, iş merkezleri ile hibrit bir hayat sunuyor. Yüksek güvenlikli bu yapılara duyulan güven 11 Eylül 2001'de ABD'deki İkiz Kule'ye yapılan saldırıyla, toz toprak içinde kalsa da, bu çöküş mimarları durduramadı. 300 metrenin üzerinde gökdelenlerin yapılmasına da mani olamadı. Hatta; 2001 yılından bu yana gökdelen sayısında hızla artış yaşanırken, 350'nin üzerinde gökdelen ot gibi bitiverdi.


TÜRKLER DE GÖĞE ÇIKIYOR

İstanbul'un silüeti her geçen gün değişiyor ve şehrin semalarında yükselen gökdelenlerin sayısı her geçen yıl biraz daha artıyor. Diamond İstanbul 271 metrelik Sapphire'i geride bıraktı. Böylece Diamond İstanbulTürkiye'nin ve İstanbul'un en uzun binası unvanını alacak. Levent'te inşa edilmesi planlanan 250 metre uzunluğundaki Landmark Towers istanbul'un mega binaları arasına adını yazdıracak. İzmir'de inşası devam eden Mistral Tower (220 metre) Ege'nin en uzun yapısı olarak literatüre geçecek.  Ankara, İstanbul ve İzmir'de 20'ye yakın gökdelen inşaatının 2014 ve 2015'te bitmesi planlanıyor. 


Türkiye'de Sapphire İstanbul en yüksek yapı olarak şimdilik zirvede yer alıyor. Sapphire İstanbul'u 210 metreyle Anthill Recidence, 181 metreyle İşbank Tower, 180 metreyle Varyap Tower, 170 Şişli Plaza takip ediyor. Tekstil Plaza (168), Selenium Twins (165), Konya Selçuklu Kulesi (163), Sky Tower (160), Akbank Tower (158), Arkon Park (155), İstanbul Trump Tower (155) binaları İstanbul'un en yüksek 10 binası arasında yer alıyor.


Türkiye


Geri Dön