19 / 04 / 2024

Yerli ve yabancı konut satışı Eylül'de zirve yaptı!

Yerli ve yabancı konut satışı Eylül'de zirve yaptı!

TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, 9 ayda 1 milyon satış sınırı geçildi. Eylül ayında yerli ve yabancılar adeta kapış kapış ev aldı. 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistikleri sektör temsilcileri tarafından sevinçle karşılandı. Etlül ayında satılan konut satısı yüzde 28,8 artışla 140 bin 298 oldu.


Anadolu Ajası (AA) muhabirlerinden Uğur Aslanhan ile Hüseyin Demir'in haberine göre; yabancılara yapılan konut satışları Eylül'de yüzde 75,24 artarak 2 bin 236'ya yükseldi.

 

"Konut almanın tam zamanı"


Yerli ve yabancı konut satışı Eylül de zirve yaptı!


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yabancıya konut satışlarının da düzenli bir biçimde arttığını ifade etti. Elmas, hükümetin vergi teşviklerinin karşılık bulduğunu ve satışları rekor seviyelere getirdiğini ifade ederek; "Son olarak geçtiğimiz günlerde açıklanan üçüncü çeyrek bina inşaatı maliyet endeksine göre bir önceki çeyrek ile kıyaslandığında yüzde 4,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 22,1 artışın olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde üçüncü çeyrek işçilik endeksinde yüzde 2, malzeme endeksinde ise yüzde 5,6 seviyesinde bir artışın olduğunu görüyoruz. Tüm bu maliyet artışlarına rağmen biz konut üreticileri olarak konut fiyatlarına artış yansıtmadık. Konut alıcıları için konut ediniminde en doğru zaman olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde konuştu. 


"Ekim daha güzel olacak"


Yerli ve yabancı konut satışı Eylül de zirve yaptı!


Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, konut satış rakamlarının sürpriz olmadığını ifade etti. Uyan, Ekim ayının Eylül'den çok daha iyi olacağını söyledi. Uyan, inşaat maliyetlerinde ciddi bir artış yaşandığını, konutta fiyat yükselişi beklentisinin olduğunu ifade etti. 

 

"Yerli ve yabancı sektöre güveniyor"


Yerli ve yabancı konut satışı Eylül de zirve yaptı!


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yerli ve yabancının sektöre güvendiğini söyledi. Kabadayı sadece Eylül ayında 70 bin 19 adet konutun ilk defa satıldığını belirterek;  "Bu veriler ev sahibi olmak isteyenlerin yeni projelere olan ilgisini bir kez daha göstermiştir. Gerek iç piyasada yatırımcı ve oturumcu olarak belirttiğimiz kesim gerekse yabancıların gayrimenkul sektörüne olan talebi artarak devam ediyor. Hep söylediğimiz gibi bu yılı da rekor satışla kapatacağımıza olan inancımız tam" şeklinde konuştu.


Geri Dön