27 / 04 / 2024

Yabancılara konut satışı Eylül'de rekor kırdı!

Yabancılara konut satışı Eylül'de rekor kırdı!

Eylül 2021'de toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı Eylül ayında yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. 



TL dolar karşısında rekor derecede düşerken, yabancılara konut satışında zirve kaydedildi. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları Eylül'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 25,8 arttı ve 6 bin 630 olarak kaydedildi. Böylece bütün zamanların aylık rekoru kırıldı. Bir önceki tarihi zirve, Ekim 2018'de 6 bin 276 adet şeklinde kaydedilmişti. 

Toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı Eylül ayında yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. 

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları ocak-eylül döneminde ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 43,2 arttı ve 37 bin 479 olarak gerçekleşti. 2021'in ilk 9 ayında tarihi zirve kaydedildi.

Yabancılara konut satışı Eylül de rekor kırdı!

İLK SIRADA İSTANBUL VAR, EN ÇOK İRANLILAR ALDI

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarında ilk sırada 2 bin 995 konut satışı ile İstanbul yer alıyor. İstanbul’u sırasıyla bin 358 konut satışı ile Antalya, 408 konut satışı ile  Ankara  takip etti.

Eylül'de İran vatandaşları Türkiye’den bin 323 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 990 konut ile Irak, 540 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları takip etti. 

Yabancılara konut satışı Eylül de rekor kırdı!

ANTALYA’DA 100 KONUTTAN 21’İ YABANCILARA

Eylül ayında Türkiye'de toplam konut satışları içinde yabancı payı yüzde 4,5 olsa da bazı şehirlerde bu oran çok yüksek seviyelere çıktı.

Örneğin, Antalya’da Eylül ayında toplam 6 bin 528 konut satılırken bunun 1358’i, yani yüzde 20,8’i yabancılara yapıldı.

İstanbul’da Eylül ayında 28 bin 229 konut satılırken bunun 2 bin 995’i, yani yüzde 10,6’sını yabancılara satıldı.

Yabancılara konut satışı Eylül de rekor kırdı!

KUR ARTIŞI DA ETKİLİYOR

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Gayrimenkul Değerleme şirketinden değerleme uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman‘a göre, Türk Lirası'ndaki değer kaybı da yabancılara konut satışını etkiliyor. 

Büyükduman, özellikle son üç ayda genel olarak konut satışlarının güçlü seyrettiğine, Eylül ayında Ağustos ve Temmuz'a göre rakamın yüksek olmasında bu ayda işgünü sayısının fazla olmasının da etkili olduğuna vurgu yaptı. 

20 Eylül tarihinden itibaren konut değerlemesi için ekspertiz raporlarını hazırlayacak uzmanların merkezden atanmaya başladığını anımsatan Büyükduman, bu durumun söylendiği gibi yabancıya konut satışlarını olumsuz etkilemediğinin kaydedildiğini de dile getirdi.

Yabancılara konut satışı Eylül de rekor kırdı!

VATANDAŞLIKLA YABANCIYA SATIŞ 140 BİNİ AŞTI

Hükümetin 250 bin dolar ve üstü değerde gayrimenkul satın alanlara vatandaşlık verilmesini öngören düzenlemesinin ardından üç buçuk senede yabancılar Türkiye’de toplamda 140 bin 730 adet konut satın aldı.

İlk dört sırada Irak, İran, Rusya ve Afganistan vatandaşları bulunuyor.

2021 Eylül'de 147 bin 143 konut satıldı!

Yabancıya konut satışı yüzde 47.6 arttı!


Geri Dön