23 / 04 / 2024

Yeşil bina özellikli binalar %50-70 oranında tasarruf sağlıyor!

Yeşil bina özellikli binalar %50-70 oranında tasarruf sağlıyor!

TNL Gayrimenkul Geliştirme Kurucu Ortağı Emre Yazıcı, “Yeşil bina özelliklerine sahip binaların hem prestij olarak daha değerli olduğuna, hem de bu binalarda %50 ile 70 'e varan oranda enerji tasarrufu sağlandığına” dikkat çekti.



Ofis kiralamaları konusunda uzman TNL Gayrimenkul Geliştirme Şirketi Kurucu Ortağı Emre Yazıcı; Sürdürülebilir kaynakları olan binaları inşa etmeye Türkiye çok hızla uyum sağladı. Gerek mantalite gerekse teknolojik açıdan yakından takip edilen bir sektör. İster moda diyin isterse duyarlılık, gelecek nesillere ait kaynakları bugünden kullanmamamızı ve tüketmememizi teşvik eden yeşil binalar bizim için önemli. Bu binalar uzun süreçte geri dönüşüm açısında da bakıldığında %5-13 arasında aynı standart ve lokasyondaki binalara göre daha değerliler. Bu yüzden, çeşitli desteklemeler ve teşviklerle tüketicilerde yeşil binaların farkındalığının arttırılması gerekiyor. Mesela, bu binaları tercih edenlere daha düşük vergilerle daha düşük kredi faizleri ile teşvikler getirilmeli diye düşünüyorum. Açıkçası bu konuda alacak daha çok yolumuz olduğunu düşünüyorum, devletin bu tip binaları motive edecek yöntemler bulmasını bekliyoruz.


Şu an kiralamalarına devam ettiğimiz Buyaka ofisleri, yeşil bina sertifikasına sahip olmamasına rağmen, doğaya saygılı, ekolojik ve enerji tüketimini azaltan çevre dostu yapısıyla yeşil bina konseptine uygun birçok özellik taşımaktadır. Yer seçimi, tasarım, binada kullanılan malzemelerin özellikleri, atık malzemelerin yeniden kullanımı, temiz teknolojilerin kullanımı, yapım aşamasında doğal çevreye tahribatın en aza indirilmesi, yağmur sularının kullanımı, güneş enerjisinden faydalanma, doğal ışıktan yararlanma, enerji tasarrufunun mümkün mertebe sağlanması, izolasyon sistemleri ile ısıtma ve soğutma maliyetlerinin ve karbondioksit salınımının en aza indirilmesi binaya 'yeşil bina' ünvanını veren başlıca özellikler arasında yer alıyor. Buyaka projesi yukarıdaki özelliklerin çok dikkate alındığı bir mix projedir” şeklinde düşüncelerini ifade etti.


Geri Dön