16 / 04 / 2024

Yeşil bina inşaatları hızlanmalı!

Yeşil bina inşaatları hızlanmalı!

Küresel ısınmanın gittikçe artmasıyla beraber yeşil binaların önemi arttı. Enerji sektörü yeşil bina inşaatlarının artması gerektiğini düşünüyor. 



Dünya genelinde küresel ısınmanın etkisiyle iklimsel değişiklikler, çevre kirliliği, kuraklık ve doğal kaynakların yok olmaya başlaması, çağımızda sürdürülebilirliğin hayati öneminin ortaya çıkmasına neden oldu. Sabah'ta yer alan habere göre; bununla beraber dünyada devam eden bir yapılaşma süreci var. Tüm bu etkenler hakkında açıklama yapan Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı yapılaşma sürecinde doğal kaynak tüketimine dikkat edilmemesi, ortaya çıkan atıkların iyi yönetilememesi halinde doğaya ciddi zararlar verdiğini anlattı.

YÜZDE 32 ENERJI TASARRUFU

Ilıcalı, "Örneğin, dünyadaki binalar küresel enerjinin yüzde 40'ını kullanmaktadır. Bu tüketimin sonucunda özellikle fosil yakıtların kullanılması sebebiyle ortaya çıkan karbon ayak izi, ulaşım araçlarının tamamında ortaya çıkan miktardan daha fazladır. Ancak birçok sebepten ötürü yapı sektörünün durması mümkün olmadığına göre, bu sektörün neden olduğu çevre ve insan üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmeyi hedefleyen 'yeşil bina' çözümlerine yönelmek zorundayız. Amerikan Yeşil Bina Konseyi (United States Green Building Council. USGBC) tarafından yapılan bir araştırma, yeşil bir binanın, standart bir binaya oranla ortalama olarak yüzde 32 daha az elektrik kullanarak yılda ortalama 350 metrik ton karbon emisyonunun önüne geçtiğini açıklamıştır" şeklinde konuştu.

Yeşil bina inşaatları hızlanmalı!

POTANSIYELI YÜKSEK

Sürdürülebilirlik konusunda önemli bir konuya değinen Ilıcalı, 'Türkiye'deki bina stokunun yaklaşık yüzde 77'sinde yalıtım uygulanmamıştır" dedi. Emre Ilıcalı, "Ülkemizdeki mevcut yapılarla karşılaştırdığımızda; İsveç'teki ortalama her bina İstanbul'daki ortalama bir binadan yaklaşık 2.8, Ankara'daki bir binadan 3.6 kat, Erzurum'daki her binadan 6 kat az yakıt kullanımıyla aynı düzeyde ısınabilmektedir. 50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunun 22.5 milyar doları doğrudan doğruya binaların ısıtılması ve soğutulmasına gidiyor. Bu veriler, Türkiye'de enerji tasarrufu sağlama potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Özetle bina inşaat yatırımlarını ne ölçüde enerji tasarruflu bir hale getirebilirsek, sürdürülebilirliğe ilişkin hatırı sayılır bir katma değer sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.

Yeni binalar kendi enerjisini kendi üretecek!


Geri Dön