19 / 04 / 2024

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, kapasitesini üç katına çıkaracak!

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, kapasitesini üç katına çıkaracak!

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın, "Mevcut haliyle günlük 52 bin 500 metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip tesisin yapılan yatırımla ilk etapta kapasitesi günlük 100 bin metreküpe çıkacak" dedi





Kamu ve özel sektör ortaklığıyla faaliyete başlayan Yeşil Çevre, Bursa'da evsel ve endüstriyel arıtma alanında hizmet veriyor. Yaptıkları yatırımlarla kapasitelerini üç katına çıkaracaklarını bildiren Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın, "Mevcut haliyle günlük 52 bin 500 metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip tesisin yapılan yatırımla ilk etapta kapasitesi günlük 100 bin metreküpe çıkacak. İkinci aşamada ise bu kapasite, 150 bin metreküpe kadar çıkabilecek" dedi. 

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi'nin, Bursa'nın doğusundaki Kestel ve Gürsu'da yer alan konut ve endüstriyel tesislerin atık sularının arıtılması için kurulduğunu anlatan Mehmet Aydın, firmanın aynı zamanda sanayi işletmelerinin de kapasite artışını sağladığını vurguladı. Yaptıkları yeni yatırımla ilgili bilgi veren Aydın, "Gürsu ve Kestel ilçelerinin nüfusu beklentilerin üzerinde artarak 120 bine ulaştı. Yerel yönetimlerin planladıkları toplu konut projeleri ile teknik üniversitenin sorumluluk alanımızda kurulacak olması, ortağımız olan sanayi işletmelerinin kapasite artışları ve su kirliliği ile kontrol yönetmeliği, arıtma tesisi kapasitemizin artırümasını gerekli kıldı. Bölgede artan sanayi ve evsel atıkların çevresel sorunlara yol açmaması amacıyla tesis kapasitemizi artırma kararı aldık" dedi. Geçen yıl ihaleye açılan ve bu yıl 8 milyon 900 bin dolarlık yatırım bedeliyle kabul edilen arıtma tesisi ilave projesinin, artan kapasitenin yanı sıra renk giderimi, çamur kurutma veya çamur çürütme proseslerini de içerdiğini dile getiren Aydın, "Proje kapsamında geçtiğimiz ay, Yeşil Çevre Arıtma Tesisi yönetimi ile ihaleyi alan Arbiogaz Çevre Teknolojileri firması temsilcisi tarafından protokol imzalandı. Mikroflotasyon sistemi yatırımının 12 aydatamamlanmasıhedefleniyor" dedi. 

BEBKA projesiyle yüzde 44 enerji tasarrufu sağlayacak Faaliyetlerine 15 yıldır devam ettiklerini belirten Mehmet Aydın, Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi'nin, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2011 yılı Çevre ve Enerji Mali Destek Programı'na alınarak, 'Blower ve Difüzörlerin Değiştirilmesi' projesini hayata geçirdiğini söyledi. 2011'de BEBKA'ya sunulan projenin yüzde 52'sinin hibe desteği aldığını kaydeden Aydm, şöyle devam etti: "Proje ile yüzde 44 enerji tasarrufu amaçlandı. Toplamda 867 milyon 12 bin 42 TL maliyeti ile gerçekleştirilen ve 464 milyon 458 bin 55 TL'lik hibe desteği alan proje, BEBKA'nın bünyesinde bulunan 310 ortağı, Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB), Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB), Barakfakih Sanayi bölgesi, Kestel 2. Sanayi Bölgesi ve İsabey'de bulunan sanayi tesisleri ile Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ve yöre halkına fayda sağlıyor. Bu yatırım beş yıl içinde kendini amorti edip, yılda yaklaşık 1 milyon TL tasarruf sağlayacak." 


Dünya Sektörel Ek




Geri Dön