24 / 04 / 2024

Yeterlilik Belgesi nasıl alınır?

Yeterlilik Belgesi nasıl alınır?

Emlakçılık faaliyetlerinde yeni dönem başladı. Emlak Yeterlilik Belgesi'ne sahip olmayan danışmanlar emlakçılık yapamayacak. Peki, Emlak Yeterlilik Belgesi nasıl alınır? İşte detaylar...



Yeni yönetmeliğe göre emlak danışmanlığı yapmak isteyen vatandaşlar Emlak Yeterlilik Belgesi'ne sahip olmak zorunda. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Emlak Yeterlilik Belgesi'ne sahip olmayan danışmanlara para cezası uygulanacak. Peki, Emlak Yeterlilik Belgesi nasıl alınır? İşte detaylar...

Emlak Yeterlilik Belgesi, emlak danışmanlığı alanında yeterli donanıma sahip olduğunun kağıda dökülmüş halidir. Bu belgeye sahip olmak için Mesleki Yeterlilik Belgesi alma sürecindeki adımların izlenmesi gerekiyor Emlak Yeterlilik Belgesi ’nin 2 farklı seviyesi bulunuyor. 

1. Seviye 4 Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi

2. Seviye 5 Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi

Yönetmeliğe göre emlak ofisinde emlak danışmanı olarak yer alabilmek için Emlak Danışmanı Seviye 4Mesleki Yeterlilik Belgesi, şube müdürü olarak görev alabilmek içinse Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. Şube müdürü dışındaki bireyler de emlakla ilgili pazarlama konusunda faaliyetler yürütüyorlarsa onlarında Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Seviye 5 ‘e sahip olmaları gerekiyor. 

Emlak Yeterlilik Belgesi Olmayanlar İçin Uygulanan Para Cezaları 

Emlak Yeterlilik Belgesi ‘nin 5 yıllık bir geçerlilik süresi bulunuyor. Bu 5 yıllık sürenin bitiminden önce belgenin yenilenmesi gerekiyor. Aksi takdirde emlak danışmanlığı yapmaya devam edilemez. Emlak Yeterlilik Belgesi olmayan ve belge yenileme yapmamış olan işletmeler cezai yaptırıma uğruyor. Belgeleri olmadan çalışanlar, kaçak çalışan ve merpen altı çalışan statüsünde değerlendirilecek. 

İnşaat İşçisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Olmayanlara Cezai Yaptırımlar Uygulanacak 

2019 yılı itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluk haline getirildi Bu sebeple İnşaat İşçisi Seviye 2 Belgesi ‘ne sahip olmayanlar bu alanda çalışamayacak. Belgesi olmayan kişileri çalıştıran işletmeler ve çalışanlara para cezaları uygulanacak.
 
Emlakçılık meslek olarak kabul edildi! Genç istihdamın önü açıldı!


Geri Dön