29 / 03 / 2024

Yetim ve dul maaşı aynı anda alınır mı? Dul ve yetim aylığı kimlere bağlanır?

Yetim ve dul maaşı aynı anda alınır mı? Dul ve yetim aylığı kimlere bağlanır?

Yetim ve dul maaşları başta olmak üzere vatandaşlar aynı anda kaç maaş alabileceklerini merak ediyorlar. İşte bu durumda araştırılan sorular ve onların yanıtları!



YETİM VE DUL MAAŞI AYNI ANDA ALINIR MI?

Eşinin vefatından sonra dul aylığı almakta olan ve kendi emekli maaşı olan hanımlar, babalarının ölümünden hemen sonra yetim maaşı da alabilirler. Bu halde kişinin alabileceği maaş sayısı üçe çıkmaktadır. Buradaki önemli olan husus ise, kişinin alacağı maaşların farklı sigorta sistemlerine bağlı olması gerekmektedir.

DUL VE YETİM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?

Ölen vatandaşların arkasında kalan eş ve çocuklar için oluşturulan fon ile birlikte bu kişiler hayatlarına devam edebiliyor ve bir ekonomik mağduriyet yaşanmıyor. Kadın veya erkek eşlerden birin ölümü üzerine dul maaşından diğeri faydalanabilir. Bu durumda çocuklarda da yetim maaşı verilirken cinsiyete bakılmaz.

Diğer tabiri ile ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı ölen sigortalının eşine ve çocuklarına da bağlanır. Bu maaş türü kadın ya da erkek gözetilmeden hak sahiplerine verilir. Vefat eden sigortalının eşine bağlanan aylığa dul aylığı adı verilir. Dul maaşı için Medeni kanunlarına göre bir evlilik bağının olması gerekir. Çocuklarına bağlanan aylığa da yetim aylığı denir. Yetim maaşında da kız ya da erkek çocuk olmasına bakılmadan verilir.

Erkek çocuklar eğitim görmedikleri zaman 18 yaşına kadar, orta öğretim gördüklerinde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri zaman da 25 yaşına kadar aylık alabilirler. 25 yaşından sonra erkek çocuklar yetim maaşı alamaz. Kız çocuklarına ise durum evli olmadıkları ve sigortalı olarak çalışmadıkları zamanda yaş sınırlaması yapılmadan maaş verilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön