26 / 04 / 2024

İşsizlik maaşına %30 zam! Her ay hesaplara 5.137 lira yatacak! İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik maaşına %30 zam! Her ay hesaplara 5.137 lira yatacak! İşsizlik maaşı nasıl alınır?

1 Temmuz itibarıyla sadece çalışanların maaşları artmadı. Asgari ücret zammı ile işsizlik maaşlarına da iyileştirme geldi. Peki, işsizlik maaşları ne kadar oldu? İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşte detaylar…



Asgari ücrete 1 Temmuz itibarıyla enflasyondaki yüksek rakamlara bağlı olarak % 30’luk ara zam yapıldı. Bu şekilde; net asgari ücret 4. 253 TL’den 5. 500 TL’ye çıkarken brüt asgari ücret ise 5. 4 TL’den 6. 471 TL’ye çıkmıştı. Oluşan bu artış, sadece asgari ücretlileri değil, işsizlik ödeneği alanların maaşlarına da yansıdı.

 İşsizlik maaşı alanların ödenekleri de yeni asgari ücrete bağlı olarak zamlı ödenecek.

PEKİ İŞSİZLİK MAAŞI KİMLERE VERİLİR?

Bir iş yerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve aynı zamanda yeterliliğinde olmasına karşın, herhangi bir kasıt ya da kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara belirli kriterlerle halk arasında ‘işsizlik maaşı’ adı verilen ödenek verilmekte. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık esas kazançlarına bakılarak, hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 40’ı olarak alınır.

Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı miktarı, aylık asgari ücret brüt tutarının % 80’ini geçmemektedir.
Damga vergisi hariç, herhangi bir vergi ya da kesintiye tabi tutulmayan işsizlik maaşı, nafaka borçları haricinde hacze ya da başkasına devre uygun olmamaktadır.

İşsizlik maaşına %30 zam! Her ay hesaplara 5.137 lira yatacak! İşsizlik maaşı nasıl alınır?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön