28 / 03 / 2024

Yetki belgesi emlak sektörüne değer katacak!

Yetki belgesi emlak sektörüne değer katacak!

Emlak danışmanlığı sektöründe haksız rekabeti engellemeyi ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlayan yeni yasal düzenlemeyi desteklediklerini dile getiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkılar sunulacağına vurgu yaptı.



Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmî Gazetede yayımlandı. Taşınmaza yönelik alım-satım ve kiralama hizmetleriyle birlikte verilebilecek hizmetlerin çerçevesini oluşturan yönetmelik kapsamında, artık yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacak ve belgesi bulunmayan işletmeler ilan sitelerine de üye olamayacak.

Yeni düzenleme neler getiriyor?

Yeni bir emlak işletmesi açacak kişinin taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapmış olması koşulu bulunacak. Ayrıca emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü bulunacak. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğünü tarafından, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verilecek, yenilenecek ve iptal edilecek. Yetki belgesi, her bir işletme ve sözleşmeli işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve devredilemeyecek.

Yönetmelik ile emlakçı komisyon bedeli de sınırlandırıldı. Buna göre alım satıma aracılık hizmetiyle ilgili hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4'ünden, kiralamalarda ise kira bedelinin bir aylık tutarını aşamayacak. 

“İş gücünün niteliği artacak, kazanan tüketici olacak”

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, emlak danışmanlığı sektöründe haksız rekabeti engellemeyi ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlayan yeni yönetmeliği desteklediklerini ve uygulamasının takipçisi olacaklarına dikkat çekerek şunları kaydetti: 

“Her yıl binlerce kişiye hizmet veren emlak danışmanlığı sektörünün eğitimli, gerekli yetkinliğe ve iş tecrübesine sahip kişiler tarafından şekillendirilmesi, en büyük talebimizdi. Ticaret Bakanlığımız tarafından gündeme getirilen yeni yönetmelikle sektörde verilecek hizmetlerin ana çerçevesi çizildi ve devrim niteliğinde kararlar alındı. Yetki belgesi olmayan kişilerin emlakçılık faaliyeti yapamayacak ve belgesi bulunmayan işletmelerin internet ortamında da ilan yayınlayamayacak olmasını çok olumlu karşılıyoruz. Bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkı sağlanacak ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet alması mümkün olacak."

Emlakjet’te ilanlar artık belge numaralı yayımlanıyor

Emlakjet olarak emlak danışmanlığı mesleğinin belirli bir kalitenin üzerine çıkması ve yüksek değer üretmesi için bir çözüm ortağı olarak çalıştıklarını belirten İdikat, “Yeni düzenleme, tüm ilanlarda yetki belgesi numarasına yer verilmesi ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanının kullanılmasını zorunlu kıldı. Biz daha yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanmadan önce, 12 Ekim tarihinden itibaren sitemizde ilan yayımlamak isteyenlerden MYK ve TTY belge numaralarını almaya başladık. Bu tarih itibarıyla Emlakjet üzerinden ilan yayımlamak isteyen üyelerimiz, ‘Üyelik Bilgileri’ bölümünde özel bir alana belge numaralarını girerek işlem yapabiliyor. Ayrıca üyelerimizin MYK belgesi almasına da destek oluyoruz. Bugüne kadar toplam 3 bin üyemizin MYK belgesi almasına destek olduk. Yönetmeliğin de yürürlüğe girmesiyle birlikte 15 bin danışanımızın MYK Belgesi almasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Emlak yetki belgesi almak isteyenler dikkat!


Geri Dön