27 / 04 / 2024

YHT ve modern raylı sistemler projeleri TBMM'de!

YHT ve modern raylı sistemler projeleri TBMM'de!

Şanlıurfa ilinde yüksek hızlı tren ve modern raylı sistemlere yönelik bir proje olup olmadığı ve Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Gaziantep-Şanlıurfa- Mardin hızlı tren hattı projelerine dair bazı iddialar meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa ilinde yüksek hızlı tren ve modern raylı sistemlere yönelik bir proje olup olmadığına ve Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Gaziantep-Şanlıurfa- Mardin hızlı tren hattı projelerine dair bazı iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Antmen, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tanal, ''Ülkemiz genelinde 2009 yılından itibaren Yüksek Hızlı Tren ve diğer modern raylı ulaşım araçları gündeme gelmiştir. Yaklaşık 11 yıl geçmesine rağmen ülkemiz genelinde sınırlı mesafelerde ve sadece Ankara, Konya, İstanbul ve Eskişehir illerinde Yüksek Hızlı Tren seferleri gerçekleştirilmektedir. Geçtiğimiz dönemlerde basına yansıyan haberlerde 2020 yılında birçok ile yüksek hızlı tren ve diğer modern raylı ulaşım araçlarının hizmet vermeye başlayacağı bilgisi yansımıştır. Ancak 2020 yılının yarı döneminin bitmesine rağmen hizmete açılacağı iddia edilen bölgelerde Yüksek Hızlı Tren ve diğer modern raylı sistemler hizmete açılmamıştır'' diye konuştu. 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın soruları:
1. Bakanlığınızca Yüksek Hızlı Tren ve diğer modern raylı sistemlere yönelik Şanlıurfa iline yönelik bir proje mevcut mudur? 
2. İş bu projenin ihalesi yapılmış mıdır? Yapım projesi hangi aşamadadır? 
3. İhalesi yapılmış ise hangi usulde ihale yapılmıştır ve hangi firma ihaleyi kazanmıştır? İhale yapılmamış ise hangi tarihte yapılması planlanmaktadır? 
4. Bakanlığınızca planlanan yahut ihale şartlarında belirtilen proje bitim süreleri hangi  tarihlerdir? 
5. Mersin –  Adana  – Osmaniye - Gaziantep hızlı tren hattı projesi 2020 yılı Temmuz  ayında ihaleye çıkmış iken iş bu projede Şanlıurfa iline hangi gerekçe ile yer verilmemiştir? Şanlıurfa ilinin proje kapsamı dışında bırakıldığı iddiaları doğru mudur? 
6. Gaziantep – Şanlıurfa - Mardin hızlı tren hattı projesinin geçiş güzergahı açıklanarak 2020 yılında tamamlanacağı yönünde yapılan açıklamalar mevcut iken iş bu projenin iptal edildiğine yönelik basına yansıyan iddialar doğru mudur? 
7. Söz konusu proje iptal edilmiş ise hangi gerekçelerle iptal edilmiştir? 


Geri Dön