28 / 03 / 2024

YİD projeleri TL'ye dönüştürülecek mi?

YİD projeleri TL'ye dönüştürülecek mi?

Türk Lirası’na değer kazandırmak amacıyla dövizle yapılan tüm iş, kira ve alım satımlar TL üzerinden yapılacak. Döviz üzerinden yapılan Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerinin de TL'ye dönüştürülmesi bekleniyor.



Türk Lirası’na değer kazandırmak amacıyla dövizle yapılan tüm iş, kira ve alım satımlarda 30 gün içinde liraya dönülmesi kararı, yine dövizle yapılan Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerini de tartışmaya açtı. CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, seçim bölgesindeki Zafer Havalimanı başta olmak üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından YİD modeliyle gerçekleştirilen yatırımların sözleşmelerinin Türk Lirası'na çevrilmesi gerektiğini vurguladı. CHP’li Kasap, konuyla ilgili olarak da bakanlığın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

Kasap, 2012’de açılan Zafer Havalimanı’nın 2044 yılına kadar garanti kapsamında olduğunu, sadece Hazine’den 5 yılın sonunda garanti yolcu için IC İçtaş adlı firmaya 20 milyon 855 bin 948 Euro garanti ödemesi yapıldığını vurguladı. 

Kasap, yolcu sayısının garantinin yüzde 95.8 altında kaldığını belirterek şunları söyledi: “2044’e kadar ilgili firmaya garanti kapsamında 205 milyon 281 bin 118 Euro ödenecek, bunun hesabını kim verecek? 2018 yılı bütçesinden, geçmediğimiz yol, geçmediğimiz köprü, gitmediğimiz hastane, kullanmadığımız havaalanı için 6.2 milyar lira ödeyeceğiz.”


Geri Dön