26 / 04 / 2024

Yılın ilk 8 ayında çimento ihracatı 845 milyon dolara çıktı!

Yılın ilk 8 ayında çimento ihracatı 845 milyon dolara çıktı!

Türk çimento sektörünün, bu yılın ocak-eylül ayı dönemindeki ihracatı miktar olarak değerlendirildiğinde yüzde 38,3 artış göstererek 24 milyon tona ulaştı, ihracat geliri de yüzde 25 oranında yükselerek 845 milyon dolar oldu.



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), sektörün 9 aylık ihracat verileriyle ocak-temmuz dönemi üretim ve satış verileri yayınlandı.

Dünya'da yer alan habere göre; bu durumda, ocak-temmuz döneminde TÇMB üyesi fabrikaların üretimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 yükselerek 36,9 milyon tona ulaştı. Yurt içi satışlar ise aynı dönemde yüzde 9,8'lik artışla 27,8 milyon ton oldu.

Yılın 9 aylık döneminde ise sektörün toplam ihracatı miktar olarak değerlendirildiğinde yüzde 38,3 artarak 24 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde dış pazarlara yapılan satıştan elde edilen tutar ise yüzde 25'lik artışla 845 milyon dolar olarak açıklandı.

Bu dönem içerisinde çimento ihracatı yüzde 50,1 artışla 12,8 milyon tona, klinker ihracatı yüzde 27,2 artışla 11,5 milyon tona ulaştı.

Çimento ve klinker ihracatının en çok yükseldiği ülke Libya oldu. Bu ülkeyi Ukrayna ve Haiti takip etti.

İhracat ve iç pazar satış rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan TÇMB Başkanı Tamer Saka, bu yılın ilk yarısında pandemi şartları sebebiyle meydana gelen daralma karşısında normale dönüş ve inşaat sektöründeki canlanmayla gelen artışın umut verici olduğundan bahsetti.


Geri Dön