19 / 03 / 2024

Yüksek faiz vatandaşı konut alımından vazgeçiriyor!

Yüksek faiz vatandaşı konut alımından vazgeçiriyor!

Son dönemde gayrimenkul sektöründe en çok konuşulan konu olan yüksek faiz, vatandaşı konut alımından vazgeçiriyor..



Konut satışları Mart ayında yüzde 14 düşüşle 111 bin rakamına geriledi. Konuttaki bu düşüşlerde yüksek faizin büyük etkisi oldu. Müteahhitler, vatandaşla satış ofisinde alım için el sıkıştıklarını ancak bankaya giden vatandaşın yüksek faiz nedeniyle alımdan vazgeçtiğini söylüyor.

YeniŞafak Gazetesi'nden Emine Açar'ın haberine göre, son dönemde gayrimenkul sektöründe en çok konuşulan konu yüksek faiz. Vatandaş “Ev almak istiyoruz, fiyatlar da satış ofislerinde uygun görünüyor ama bankaya gittiğimizde yüksek faizler gözümüzü korkutuyor” diyor. Müteahhit de, satış ofislerinde ev almak isteyenlerle el sıkıştıklarını belirterek, “Ancak bu durum vatandaşın bankaya gitmesiyle değişiyor. Yüksek faiz nedeniyle bizden uygun fiyata konut alımı için anlaşsalar da geri ödeme tutarındaki yüksek meblağ ev almak isteyenlerin bir kez daha düşünmesine neden oluyor. Bir kez daha düşünmek isteyenler de son dakika ev almaktan vazgeçiyor” diyor.

Yüzde 1,40 isteyen var

Bankalardaki konut kredi faizlerinde de makasın çok yüksek olduğu görülüyor. Bazı bankalar oranı yüzde 1,21'lerde tutarken bazı bankalar ise yüzde 1,30, yüzde 1,35 ve hatta yüzde 1,40'a varan oranlarda aylık vade farkı talep ediyor. Bu da 10 yıl vadede 100 bin liralık krediyi yüzde 1,30'da bir zamanlar uygulanan şimdi ise imkansız gibi görünen yüzde 0,92'ye göre 31 bin 462 lira daha pahalı yapıyor. Oran 1,35'e çıktığında fark 35 bin 942 liraya çıkıyor. Vade farkı 1,40 olduğunda ise vatandaşın ödeyeceği fazladan tutar 40 bin 466 lirayı buluyor.

Erken seçim umut oldu

Yüksek faiz nedeniyle satışların azalmasına tepki duyan sektör temsilcileri erken seçim kararının ise sektöre yeni bir umut olduğunu belirtti. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, seçimin bir belirsizlik olduğunu belirterek, “İş yapanlar açısından belirsizlik bir sorun teşkil ediyor. Bu seçimlerin piyasaya çok olumlu etkisi olacak. Ekonomi, beklenti demek. Beklentileri kısa süre içerisinde netleştirmek gerekiyordu. Bu anlamda seçim kararını çok olumlu buluyorum” dedi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da erken seçim kararının satışlara olumlu yansıyacağını belirtti.

Bankalar da nazlanıyor

Bankaların kredi vermeye istekli olmaması da satışların azalmasında önemli bir diğer etken. Birçok inşaat şirketinin patronu bankalar arası kredi makasının açılmasında bu durumun etkili olduğunu belirtiyor. Müteahhitler, “Kredi vermek istemeyen banka vade farkını 1,40’lara kadar çıkartıyor. Bu zaten otomatik olarak banka kredi vermek istemiyor demek. Durum böyle olunca tüm kredi kullanacak kişiler nispeten daha düşük vade farkı isteyen bankaya yöneliyor. Bu sefer de o banka kredi taleplerinde en küçük detayı bile sorgulamaya başlıyor. Detay incelemenin ardından da ufak gerekçeler bile bahane gösterilip kredi talebi geri çevriliyor” diyor.

 


Geri Dön