25 / 04 / 2024

Yüksek faizleri düşürecek yeni öneri!

Yüksek faizleri düşürecek yeni öneri!

Yüksek faizlerin düşürülmesinin ancak kamu bankalarının faizleri düşürmesi ile sağlanacağı belirtiliyor. Ekonomi uzmanları yatırımcıları faiz sarmalından çıkartacak tek yolun kamu bankalarının projeleri kredilendirmesi ile olabileceğini söylüyorlar. 



Yeni Şafak Gazetesi'nden Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre uzmanlar, yüksek faizlerin düşürülmesinin ancak kamu bankalarının faizleri düşürmesi ile sağlanacağına dikkat çeken çekiyor, kamu bankalarının yatırımcıları faiz sarmalından çıkartacak tek yöntemin ‘projelerin kredilendirilmesi’ olduğu belirtiliyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık eleştirdiği yüksek faiz konusunda haklılığına dikkat çeken ekonomi kurmayları  yaptıkları değerlendirmede, “Batının bizim gibi ülkelere dayattığı ve içerdeki katma değerin faiz yoluyla batıya kaynak olduğu bir mekanizmaya hizmet ettiğimizi anlamalıyız. Cumhurbaşkanı’nın da buna karşı bir duruş içerisinde olduğunu anlamalıyız” tespiti yapıyorlar.

YATIRIM KREDİLERİNE YÖNELSİN
Bankacılık sektörünün kredileri kısa vadeli yüksek teminatlı oranlar yerine, uzun vadeli yatırımlarda kullandırdığı zaman önünü gördüğünü dile getiren kurmaylar, “Bankacılık sektörünün kardan zarar etmeyi göze alarak ekonomi önünde yüksek teminatlı kısa vadeli kredi yerine, yatırım kredilerine yönelmeleri önemli. Ya da tüketimi artıran krediler yerine yatırımı ve üretimi destekleyen kredilerin önünü açmalıdırlar. Bu kaynağa sahipler” tespiti yapıyorlar. 

Yaşanılan süreçte içeriden birileri tarafından da faiz baskısı oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren kurmaylar, “Oysa durum çok taraflı bir mekanizma ile çalışıyor” değerlendirmesi yaptılar. Faizlerdeki gelişmeler incelendiğinde ise 2016’dan bu yana üretici fiyatları endeksinin tüketici fiyatları endeksinin üzerinde bir trend izlediğini kaydeden ekonomistler, “Bu durum Türkiye’de yüksek enflasyonun temel sebeplerinin başında finansmana erişimden kaynaklanan maliyet enflasyonu sonucunu ortaya koymaktadır” dediler.
 


Geri Dön