25 / 04 / 2024

Yükselen kredi faizini inşaatçılar sıfırladı!

Yükselen kredi faizini inşaatçılar sıfırladı!

Yükselen kredi faizini inşaatçılar sıfırladı. Konut kredi faiz oranlarının yüzde Ti aşması, firmaları da harekete geçirdi. Piyasanın durgunlaşmasını önlemek isteyenler sıfır faizli satış kampanyalarını devreye soktu...



Merkez Bankası'nın faiz artırmasının ardından bu artışın konut kredilerine de yansıyacak olması gayrimenkul sektörünü harekete geçirdi. Konut kredi faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde l'i aşmasıyla, tüketicilerin alım kararını erteleme düşüncesi hakim oluyor. 


Hem mevsimsel yavaşlama hem de faizlerin yükselmesi, konut piyasasını durgun bir döneme sokuyor. Konut piyasasında satışların yavaşlamaması için firmalar da kendi ödeme planlarını devreye sokarak, tüketicilerin konut alma kararlarından vazgeçmemelerini sağlamaya çalışıyor. Piyasada daralma yaşanan dönemlerde gayrimenkulde fırsat alımlarına izin veren fiyat indirimleri oluşuyor. 


En uygunu tek hane Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, faiz artışının konut piyasasını etkileyeceğini belirterek, "Etkilemez dersek gerçekçi olmaz" dedi. Merkez Bankası'nın yaptığı bu revizyon ile konut kredilerindeki maliyetin yükseldiğini söyleyen Torun, "Ama bunlar sürdürülebilir rakamlar. Gayrimenkul sektörünün bir kısmını sübvanse edeceği bir oran" diye konuştu. Torun, Türkiye'de konut almak için en uygun kredi faiz oranlarının ise yıllık tek haneli rakamlar olduğunu vurguladı. 

İkinci yarıda yükseldi Konut kredisi faiz oranları, Haziran 2013'te tarihi dip seviyeleri olan yüzde 0.69'u gördü ancak bu tarihten sonra da faiz oranları sürekli olarak artış gösterdi. Aralık ayında ise yıl sonu hedeflerini tutturmak isteyen bankalar uygun kredi faiz oranları sundu. Yeni yılla birlikte bankaların sunduğu yıl sonu fırsatları sona ererken, 16 banka Ocak ayında faiz oranlarını yukarı yönlü revize etti. Birkaç banka faiz oranını yüzde l'e kadar artırdıktan sonra tekrar yüzde 0.90 seviyelerine indirdi. Ancak haftabaşmda Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararı almasıyla konut kredi faizleri yeniden yüzde l'in üzerine çıktı. 


vatan


Geri Dön