18 / 04 / 2024

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde akreditasyon sistemi geliyor!

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde akreditasyon sistemi geliyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, yaptığı açıklamada yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde akreditasyon mekanizması kurulması üzerine çalıştıklarını söyledi.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türkiye Müteahhitler Birliği'nde 2004-2011 yıllarından sonra Mart'ta tekrar üstlendiği başkanlık sürecinin en önemli projelerinden biri olarak belirttiği "yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde akreditasyon sistemi"nin detaylarını resmen duyurdu.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde akreditasyon sistemi geliyor!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, ülkemizde toplamda 400 bin müteahhit bulunduğunu, TMB'nin üye sayısının ise 120 olduğunu dile getiren Eren, “Türkiye'nin altyapısının yüzde 70'ini hayata geçirmiş bir Birliğiz. Şimdiye kadar yapılan 430 milyar dolarlık yurt dışı işinin yüzde 90'ını biz yapmışız. Bugüne kadar 129 ülkede 10 bin 832 proje bitmiş." dedi.

Erda Eren, TMB'ye üye olacak firmaların titiz kriterlerle belirlendiğini belirterek, 2011 yılında 157 olan üye sayısının çeşitli nedenlerle bugün 120’ye gerilediğini dile getirdi. 2. neslin müteahhitlik yerine başka mesleklere duyduğu ilginin de firma sayısını azalttığını kaydeden Erdal Eren, çeşitli dönemlerde ve özellikle son senelerde ülkemiz için kritik müteahhitlik coğrafyalarında bazı tatsız olayların yaşandığını dile getirdi. Erdal Eren, bazı firmaların sahte akreditasyon mektubu düzenlediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Aldıkları işleri tamamlayamayan, sahte referanslarla iş almaya çalışan, uzmanlığı olmayan işlere soyunup sorunlara yol açan firmalar Türkiye’nin ve Türk müteahhitlerinin imajına ciddi zarar veriyor. Bu durumu önlemek için bir süredir Ticaret Bakanlığı ile dış müteahhitlik hizmetleri için akreditasyon mekanizması kurulması üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmada belli bir noktaya geldik, projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a anlatarak onayını almak istiyoruz. Bu çerçevede randevu talebinde bulunduk."

"Ön elemeye ihtiyaç duyuluyor"

Akreditasyon mekanizması ile önemli açıklamalar yapan Erdal Eren şunları söyledi: "Eline bir çanta alanın, elini kolunu sallayarak bir ülkeye gidenin Türk müteahhidi olarak bizi temsil etmesini istemiyoruz. Nasıl ki ihracat yapılabilmesi için ihracat belgesi alınması gerekiyorsa müteahhitlik hizmetleri için de bir ön elemeye ihtiyaç var. Bazı ülkeler zaten tanımadıkları bir firma kendilerine başvurduğunda büyükelçiliklerimiz ya da bizim üzerimizden araştırma yapıyor." 

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde akreditasyon sistemi geliyor!

Akreditasyon için şartları Ticaret Bakanlığının belirleyeceğini dile getiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, kuruluşun organizasyon yapısı, talip olduğu işin tecrübesine uygun olup olmadığı, bitirdiği işler, finansal yapısının uygunluğu gibi kriterler getirilebileceğini dile getirdi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Eren, akreditasyon modelini farklı yöntemlerle uygulayan ülke örnekleri olduğunu söyleyerek, "İspanya Uluslararası Müteahhitler Birliğinin yıllardır 10 üyesi var. Bu 10 firma dışında bir şirket İspanyol firması unvanıyla dışarıdaki ihalelere giremez. Bu 10 firmadan biri iş üstlendiğinde, onlarca daha küçük ölçekli İspanyol firmasını o işe sokar. İspanya bunu yaparken ülke imajının sarsılmamasını amaçlıyor." diye konuştu.

Yeni iş birliği

Geçmiş senelerde yurt dışında bir ihale kazandıklarında gördükleri tablo nedeniyle üzüldüklerini kaydeden Erdal Eren, "İhaleyi kazanan biz oluyorduk ama işin projesini mesela bir İtalyan firma hazırlıyordu. O zaman kullanacağımız malzemelerin büyük bir bölümünün İtalya’dan ya da benzeri bir ülkeden alınması zorunluluğuyla karşılaşıyorduk. Aldığımız işlerde Türk inşaat sanayisine bir destek veremiyorduk." dedi.

Geçmişteki tablonun tersine döndüğünü söyleyen Eren, “Geçmişte 30 milyar dolarlık iş aldığımızda Türkiye'deki ürünlerin ihracına yansıması 5 milyar dolar düzeyinde olabiliyordu. Şimdi 15 milyar dolarlık iş alıyoruz ama 15 milyar doların da üzerinde ürün ihracını sağlıyoruz." dedi.

Erdal Eren'in verdiği bilgilere göre, 1972 yılında Trablus Limanı işinin üstlenilmesiyle başlayan Türkiye'nin dış müteahhitlik süreci, aradan geçen sürede toplamda 430 milyar dolarlık iş bitirme üretti. Toplam 129 ülkede 10 bin 832 proje tamamlanırken Türk müteahhitlerinin en büyük kapısı, tamamlanan işlerin yüzde 45'inin olduğu Avrasya coğrafyası şeklinde oldu. Güney Asya ve Uzak Doğu yüzde 3, Afrika yüzde18, Orta Doğu yüzde 25, Avrupa yüzde 7,5, ABD ve diğer ülkeler de yüzde 1,5 şeklinde pay aldı. Bir süre önceye kadar 30 milyar dolar düzeyinde olan senelik proje bedeli de özellikle 2008 uluslararası krizinin ve jeopolitik gelişmelerin de yarattığı etkiyle 15 milyar dolara gerilemiş oldu.

 

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!


Geri Dön