27 / 04 / 2024

Zafer çağlayan: Görüştüğüm her bakan Türk okulu istiyor

Zafer çağlayan: Görüştüğüm her bakan Türk okulu istiyor

Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan, görüştüğü ülke bakanlarının kendisinden daha fazla Türk okulu açılmasını istediğini söyledi...  



Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi'ne 100 Türk işadamıyla çıkarma yapan Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan, görüştüğü ülke bakanlarının kendisinden daha fazla Türk okulu açılmasını istediğini söyledi. çağlayan, 'Bakanlar bana 'Ne olur bir okul daha açın.' diyor. Yarının bakanları, başbakanları bu çocuklar olacak.' dedi.
 

Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi'ni kapsayan Afrika ziyaretini sürdüren Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan, Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Uluslararası Türk Nijerya Koleji'ni ziyaret etti. Okuldaki olimpiyat sınıfına giren çağlayan'ın ziyaretinde renkli görüntüler yaşandı. İki Nijeryalı öğrencinin arasında sıraya oturan Bakan çağlayan, onlara Türkiye'yi görüp görmediklerini sordu. Bir öğrenci dışında sınıftaki öğrencilerin Türkiye'yi görmediklerini söylemeleri üzerine Bakan çağlayan, beraberindeki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile  Ankara  Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'e dönerek 'Bu çocuklarımızı Türkiye'de bir hafta misafir etseniz.' dedi. Her iki başkanın da olumlu cevap vermesi üzerine çağlayan, sınıfı toplu olarak Türkiye'ye davet etti. Öğrencilerin Türkiye'ye yapacakları ziyarette her türlü ihtiyacı TİM ve ASO karşılayacak.

Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan, Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi'ni kapsayan 4 günlük Afrika gezisini 100 Türk işadamı ile ziyaretini sürdürüyor. çağlayan, ziyaretin ilk durağı olan Nijerya'nın başkenti Abuja'da Türk işadamları ile bir araya geldi. Daha sonra ise Türkiye'den gelen işadamları ve Nijeryalı işadamlarının katıldığı iş forumuna katılan çağlayan, ardından Türk okulunu ziyaret etti. Öğrenciler tarafından kapıda karşılanan çağlayan'a bir öğrenci Türkçe şiir okudu. şžiiri dinleyen çağlayan, 'çok güzel, çok duygulu bir şiir. Ben de seni öpmek istiyorum.' diyerek Nijeryalı öğrenciyi alnından öptü. Bakan çağlayan, ziyaret ettiği her Afrika ülkesinde görüştüğü bütün bakanların ortak isteğinin daha fazla Türk okulu olduğunu söyledi. çağlayan, 'Her gittiğim Afrika ülkesinde meslektaşlarımla bir araya geliyorum. Bütün bakanların benden ortak isteği 'Ne olur bir okul daha açın.' şeklinde oluyor. Bu okulları çok önemsiyorum. Gittiğim her ülkede oradaki okulu ziyaret ediyorum. Yıllardır bizim en büyük sorunumuz Türkiye'nin tanınmaması ya da yanlış tanınmasıydı. Bu okullarda Türkiye'yi, Türkçeyi bilen insanlar yetişiyor. Türkiye'ye ve Türkçeye verdiğiniz hizmetten dolayı kutluyor, hizmeti geçenlere yürekten teşekkür ediyorum.' dedi. Türk okullarının önemini ise çağlayan, 'Afrika ülkelerindeki hemen bütün bakan ve üst düzey yöneticilerin çocukları bu okullarda eğitim görüyor. Belki yarınların bakanları, başbakanları bu çocuklar arasından çıkacak.' sözleriyle anlattı.

Nijerya'daki Türk okullarının genel müdürü Hikmet çoban da Bakan çağlayan'a ve beraberindeki işadamı heyetine okullar hakkında bilgi verdi. Nijerya'daki 6 eyalette 15 okulun eğitim verdiğini anlatan çoban, okulların 1998'de 7 öğrenci ile başladığını belirtti. Bugün 4 binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. Nijerya'da bir de üniversite olduğunu aktaran çoban, burada da 300 öğrencinin okuduğunu belirtti. Okul mezunlarının önemli bir bölümünün de Türkiye'de üniversite okuduğunu kaydeden çoban, bu sayının 220'ye ulaştığını anlattı.

Nijerya'nın ardından beraberindeki işadamı heyeti ile Gana'ya geçen Bakan çağlayan bu ülkenin başkenti Accra'daki Türk okulu Galaksi'yi ziyaret etti. çağlayan'ı 'Katibim' şarkısıyla karşılayan okulun öğrencileri daha sonra İstiklal Marşı okudu. Sınıfları ziyaret eden çağlayan burada da Ganalı öğrencilerle Türkçe sohbet etti.

NİJERYA'DA OTELİN GECELİÄžİ 600 DOLAR

Nijerya'da Türk işadamlarıyla yaptığı toplantıda ise bu ülkeye yatırım çağrısı yapan çağlayan, 'Türk firmalarının süratle Nijerya'ya otel ve ev yapması gerekiyor. Otelin geceliği 600 dolar ve yer bulunmuyor. Evlerin kirası 4 bin dolar ve 3 yıllık peşin isteniyor. Evin maliyetini 3 yılda çıkarırsınız.' dedi.
Zaman/İsa Yazar
 


Geri Dön