25 / 04 / 2024

Zapsu, A101'in yüzde 30,8'ini Hayat'a sattı

Zapsu, A101'in yüzde 30,8'ini Hayat'a sattı

Hayat Holding, A101 indirim mağazaları zincirine ortak oldu. Holdinge bağlı AS Tüketim Malları, A101'in yüzde 30hissesini satın aldı. Anlaşma gereği, A101'e ait özelmarkalı deterjan ve temizlik kâğıtlarını holding üretecek



Türkiye'nin en büyük indirim marketi zinciri BİM'in kurucusu Aziz Zapsu, 1995'te kurduğu şirketi sattıktan sonra Evdi, Tedi ve For You gibi değişik alanlarda hizmet veren marketler zinciri kurmuştu. Kurduğu şirketlere ortak almak yoluyla büyüme yolunu tercih eden Zapsu'nun başkanı olduğu Singapur merkezli Oligo Investment Holding Mart 2008'de A101'i kurdu. Böylece Zapsu tekrar indirimli gıda marketler zinciri işine geri dönmüş oldu. Önce şirket hisselerinin yüzde 23'ünü sonraları halka arz edilmesi şartıyla Bank Asya'ya satan Zapsu, son olarak şirketin yüzde 30,8'ini Hayat Holding'e bağlı AS Tüketim Malları Şirketi'ne sattı. Böylece şirketin ortaklık yapısı Bank Asya, Zapsu ailesi ve Hayat Holding şeklinde oluştu. Holding adına açıklama yapan Hayat Holding Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil, "Hayat Holding'e bağlı üretim tesislerinin kapasiteleri 2009 ve 2010 yılları içinde yapılan ve yapılacak olan yeni yatırımlarla büyük ölçüde artacaktır. Hayat Holding'in yapmış olduğu hisse alımının esas amacı, kapasite artışını indirim zincirlerinin özel markalarında değerlendirmektir." dedi. Son yıllarda Türkiye'de büyük market zincirlerinden ziyade özel markaları satan indirim marketlerinin revaçta olduğuna işaret eden İdil, "A101 indirim mağazaları zinciri, Hayat Holding ile yaptığı bu hisse devri sayesinde deterjan, çocuk bezi, hijyenik ped ve temizlik kâğıtları alanlarında kendi markalarını ürettirebileceği kuvvetli bir üretici ortağa sahip oldu." açıklamasında bulundu.

Zapsu ailesinden Cüneyd Zapsu 7 yıl önce, Aziz Zapsu da 2 yıl önce BİM'deki hisselerini satmıştı. 'Toptan fiyatına perakende satış' sloganıyla büyük başarı yakalayan BİM'de son kalan hisseleri de Topbaş ailesine satan Zapsu ailesi ortaklıktan tamamen ayrıldı. BİM'in ardından Evdi, Tedi ile tekstil ve ev ürünlerine yönelik zincirler ve For You ile de kozmetik ve kişisel bakımda indirimli zinciri kuran Zapsu, bu şirketlerle istediği başarıya ulaşamadı. For You mağazalarının sayısı 2005'te 20 iken 2008 sonuna kadar 200'ün üzerine çıktı. Ancak şirketin ana hissedarı Sevenoaks Finance Holding ve diğer büyük ortakların küresel krizden etkilenmesini sebep göstererek 2008'in son çeyreğinde 70'ten fazla şubesini kapattı. Aziz Zapsu, For You mağazalarını 'reçetesiz sağlık mamulleri satacak indirimli ilaç zincir marketi' olarak tanımlayınca eczacılarla karşı karşıya gelmişti. İstanbul Eczacılar Odası bu durumu protesto etmek için mağazaların önlerinde eylem yapmıştı.

Bu sefer 'Harca harca bitmez' sloganıyla yola çıkan Zapsu, A101 ile gıda perakendeciliğine geri döndü. A101, kuruluşunun ilk ayında 121 mağaza sayısına ulaştı. Bir buçuk yıl içinde süratle şube açarak saldırgan büyüme yolunu tercih eden A101'in bugün 330 mağazası bulunuyor. Merkezi İstanbul'da olan şirket 2015'e kadar 1.750 mağaza hedefiyle yola devam ediyor. Şirketin temmuz itibarıyla da 1.847 çalışanı var.
Serkan Şahin/Zaman


Geri Dön