24 / 04 / 2024

Zeki Toçoğlu: Yoğunluk ve yükseklik korunarak bir çözüm üretilecek!

Zeki Toçoğlu: Yoğunluk ve yükseklik korunarak bir çözüm üretilecek!

Büyükşehir Meclisi nde konuşan Başkan Toçoğlu, Büyükşehir'in imar yönetmeliğinin iptal edilmesinin ardından yükseklik sınırında sıkıntı yaşandığını belirterek, yoğunluk ve yüksekliğin korunarak bir çözüm üretileceğini söyledi



Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı ilk oturumu Zeki Toçoğlu başkanlığında yapıldı. Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan MHP Grup Başkanvekili Metin Ökden, ilimizin önem teşkil eden sorunları üzerine konuştu. Geçtiğimiz meclis toplantısında araç trafiğini gündeme getiren Ökden, bu ayki toplantıda ise yaya trafiğini mcclisc taşıdı. 


YAYA TRAFİĞİ 


Atatürk Bulvarı ve Adnan Menderes Caddesi'ndeki üzerindeki yaya trafiğinden bahseden Ökden, "Buradaki trafik labirent gibi, 5 metrede bir insanlar yola çıkmaya çalışıyor. Bu çok tehlikeli, şehirdeki trafiğin düzenlenmesinde en büyük sorumlu belediyelerdir. Bu caddeler üzerinde her yerden yola çıkışın olmaması lazım" diye konuştu. 


İMAR YÖNETMELİĞİ 


İmar yönetmeliğindeki belirsizlik üzerine konuşmasına devam eden Ökden, "İmar yönetmeliğinin netleşmemesi ve inşaatçıların yatırıma dönük kararlar verememesi inşaat sektörünü bitirdi. Son 6 aylık dönemde bütün belediyelerin ruhsat sayısı yarı yarıya düştü. 

Buna bakarak, bu şehrin ekonomisi yarı yarıya değil, yüzde 75 oranında düştü diyebiliriz" dedi. 


'SEKTÖR BİTTİ' 


İnşaat sektörünün bitmesine vurgu yaparak, ilin ekonomisinin dc bitmek üzere olduğunu ifade eden Ökden, "Parası olan insanlar, bu şehirde arsa almak istemiyorlar. İmarla ilgili hareketler o kadar yavaş ki müteahhitler yer alamıyor. Merkezde bulunan 3 ilçede ayrı ayrı yönetmelik var. Erenler ve Adapazarı'ııda bodrum kata izin alamazken, Serpan'da bodrum kata izin alıyorsunuz. Temennimiz bu 'DOĞRU BULMUYORUM' Bunun üzerine Ökden, "Belediye Başkanları samimiyse kendileri adam tutsunlar. Ve belediyeye göndersinler. Oralarda neler olduğunu görebilirler" dedi. Belediyenin imar planı tad i tatlarıyla ilgili eleştiride bulunan Ökden, "Yapılaşmış bir şehrin planlarını yapmak zordur fakat plan tadilatı en az nasıl olacaksa o şekilde ayarlanması gerekir. Ben size açıkça söyleyeyim. Bu planlarla önümüzdeki döııcm başınızı kaşıyamayacaksınız. Planlar tekrar incelenip, düzeltip vatandaş rahatlatılmalı ve imar tadilatının önüne geçilmeli" dedi. 


ZEMİN ETÜDÜ 


Ökden'in ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, yaya trafiğiyle ilgili olarak, "Şehrin belirli yerlerini demir parmaklıklarla kapatmayı ben pek doğru bulmuyorum. Bu sıkıntı vatandaşların yaya geçitlerine riayet etmedikleri için yaşanıyor" dedi. İmar yönetmeliğiyle ilgili konuşan Toçoğlu, "Çevre ve şehircilik Bakanlığı zemin etüdü sonucu 2 kat olan yönetmeliği kökten iptal etti. Bazı tanımları değiştirdi. Şimdi zemini de kat olarak değerlendiriyor. 2.40 santimetre de kat yüksekliğini karşılamıyor. " diye konuştu. 


'KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR' 


"Bizim dc bazı kırmızı çizgilerimiz var" diyen Toçoğlu, "Balansı bozmadan bir şeyler yapıp, kamuoyuna ilan edcccğiz. Yoğunluk ve kat yüksekliği koruyarak bu işi nasıl hallederiz bakacağız" dedi. Meclisin devamında MHPli Metin Ökden'in yeniden kat arttırımanı gidilerek bu sorunun çözülebileceğini söylemesi üzerine Başkan Toçoğlu, "Bu konuşmalar şehri beklentiye sokmasın. Sakarya'da belli bir yerleşim tarzı var. Her yerde çok katlı binalar olacak değil" dedi. 


GÜNDEM imar planlarının tek bir standartta oluşturularak, şehrimizin önünün bir an öncc açılmasıdır. 

Büyükşehir olarak yaptığınız imar yönetmeliği de onaylanmayacak. Öyle görünüyor" dedi. 


BELEDİYE RUHSATLARI 


Konuşmasında belediyelerden alınan ruhsatlara değinen Ökden, "Belediyelerden ruhsat almaya gelen vatandaşların kırmızı halılarla karşılanması lazım fakat biz bunu geçtik. Çünkü belediyelerde bu vatandaşlarımızın önüııc, çok sayıda problem çıkartılıyor" dedi. Belediye personeli tarafından vatandaşlara projeyi kime yaptırdıklarının ve inşaatı kime yaptıracaklarının sorgusu yapıldığını söyleyen Ökden, "Değişik yollara başvurmanın gereği yok. 

Adaleti korumak belediye başkanlarının görevidir" şeklinde konuştu. 


PLAN TADİLATI 


Ökden'in konuşmasına müdahale eden Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, "Belediyeye ruhsat almaya gittiğinizde. 'Sen projeyi kime yaptırdın' diye mi soruyorlar" dedi. Yerinde tepki gösteren Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk ise. Bu suçlamayı kabul edemeyiz" dedi. Belediyedeki ruhsat alımlarıyla ilgili konuşan Toçoğlu, "Elinizde somut bir şey varsa bize aktarın, biz dc gereken neyse yapalım. Hiçbir memurun böyle bir şey söylemeye lıakkı yok. Biz insanların birileri tarafından yönlendirilmesine sıcak bakmayız" dedi. 


Yapılan konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşülerek karar bağlandı. İlave 6 madde ile toplam 28 maddelik gündem görüşülürken, bir ve 8'nci maddeler dahil olmak üzere ilk 9 madde ve 23 ile 24'ncü maddeler komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi. 9 ve 17'nci maddeler arasındaki 9 madde ile 26 ve 28'nci maddeler İmar vc Bayındırlık Komisyonu'na havale edilirken; 18, 19, 20, 21, 22, 25 vc 27'Nci maddeler ise ittifakla kabul edildi. 


DENETİM KOMİSYONU 


Açıklamaların ardından devam cdcıı toplantıda görüşülen 22'ııci madde gereği gizli oylama usulüyle Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu'na 5 üyenin seçimi gerçekleştirildi. Seçim sonuçlarına göre komisyona Yaşariyc Döner, Fevzi Kılıç, Süleyman Bcktaş, Cahit Çataklar vc Kerim Yüksel seçildi. 


ARİFİYE FAY HATTI 


Büyükşehir Mcclisi'nde görüşülen maddeler arasında. Arifiye'dcki plan düzenlemesi konusuna da açıklık getirildi. Büyükşehir Belediyesi İmar vc Şehircilik Dairesi Başkanı Zafer Poyraz, 12. maddenin fay hattı ile ilgili yeni bir düzenleme olarak algılanmaması gerektiğini belirterek açıklama yaptı. 

Poyraz, "Arifıye 1/5 binlik imar planlarında fay hattı bulunmaktaydı. Bizim planlarımızda da fay hattı doğru bir şekilde işlenmişti. Fay hattının işlenmesinde esas olan zemin etütleri raporundaki ekli planlarında fay hattının yeri yanlış" dedi. 


DÜZELTİLECEK 


Fay hattının yerinin asıl planlarda doğru olduğunu söyleyen Poyraz, " Biz dc bakanlığa yazarak bu raporun ekindeki fay hattı paftalarının doğru işlenmesini istiyoruz. Bakanlıktan gelen raporlarda bizim planlarımızda zaten bir değişiklik olmayacak. Ancak planın yürürlüğü açısında bir eksiklik olmasın diye Bakanlığa yazı göndererek zemin etüt raporlarındaki hatların düzeltilmesini istiyoruz. Bunun haricinde bir değişiklik yok. Herhangi bir yanlış anlama oluşmasın" dedi. 


Yeni Haber


Geri Dön