23 / 04 / 2024

Zeynep Fadıllıoğlu Katar'a cami yapacak

Zeynep Fadıllıoğlu Katar'a cami yapacak

İlk kadın cami tasarımcısı Zeynep Fadıllıoğlu'na Katar hükümetinden 2 cami projesi için teklif geldi



Dünya basınının da ilgisini çeken Şakirin Camii'nin tasarımını yapan Zeynep Fadıllıoğlu, şimdi Katar'a da cami yapmaya hazırlanıyor. Mimarların bazı eleştirileri içinse "Yaptığım işi değil kimliğimi tenkit ediyorlar"

Karacaahmet'te iç dekorasyon ve tasarımını yaptığı Şakirin Camii büyük ses getirince Zeynep Fadıllıoğlu yeni bir taleple daha karşılaştı. Fadıllıoğlu'na Katar'a da cami yapması için teklif geldi.

Katar Hükümeti de sizden 2 tane cami yapmanız için bir talepte bulunmuş...

Evet, böyle bir projemiz var. Katar Emiri ile önceki akşam Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen davetle Four Seasons'ta bir araya geldik. Memleketinde tasarım yaptığım için bana çok kibar davrandı ve özel ilgi gösterdi. 'Katar'a geldiğinizde mutlaka sizinle görüşmek isterim, haberim olsun'dedi. Davette bulunan tek iş kadını olmak benim için gurur verici oldu.

Şakirin Camii'nin iç dekorasyonuyla ilgili eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Doğan Kuban'ın eleştirilerini daha saygın buldum. Biz camiyi tasarlarken Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Mustafa Fayda, İlahiyat Fakültesi Sanat Tarihçisi Muhittin Serin'e tasarımlarımızı gösterdik.  Ankara  Kelam Kürsüsü Kurucusu Hüseyin Atay'a, hatlarımızı yazan İmam Hüseyin Kutlu'ya danıştık. Açılışımızda Diyanet İşleri Reisi de vardı. Dini otoritelerimizin hepsine gittik ve cami onlar tarafından kabul gördü.

Behruz Çinici, Kuran'a zıt şirk unsurları olduğu iddiasında bulunmuş...

Kendisini mimari otorite dışında bir de dini otorite yerine koymuş. 'Camide şirk var'demiş. Ne zamandır dünya üzerinde Allah'a eş değer insanlar var da, böyle bir vasıf yüklenmişler? Abdesthane+WC yazısı eleştirisine en güzel cevabı kendi ekiplerinden Sayın Kuban vermiş: "Dünya mescittir, insan her yerde namaz kılabilir. Peygamberin evinde aynı avlu içinde bir tarafta eşlerinin odaları, öte yanda namaz kılınan yerler, oturulan sundurmalar vardı. Yani sen nerede namaz kılarsan cami orasıdır" diyor. Bu cevabın üzerine söz söylemeye gerek var mı sizce?

Cami aydınlık ve ışık alıyor diye gazino benzetmesi olmuş...

Cami sadece ışıklı diye zat'ı muhteremler böyle bir yorumda bulunmuş. Caminin sağ tarafı şeffaflaştırıldı, niye? Cami Karacaahmet Mezarlığı'nın içinde, Taksim Meydanı'nda değil, etrafta arabaları veya dansedenleri seyretmiyorsunuz. Burası huşu içinde bir yer, etrafında nefis selvi ağaçları var.

Sosyete camisi denilmesi biraz sizin kimliğinizle alakalı gibi...

Tenkitlerin içeriği sadece hakaret bazında. 'Sosyete camisi' tabirini kullanmak benim yaptığım işi değil, kimliğimi tenkit etmek. Gelenler de hiç de sosyeteden değil. Boğaz sırtlarına 7 tane bir örnek tank gibi bina diziyorlar, sonra da buna mimari diyorlar. Bu beyler keşke bu hassasiyeti daha önce gösterselerdi de İstanbul semalarında dünya tarafından takdir edilen başka yapılar da olabilseydi.

Cemaat kucak açtı mimarlar sizi eleştirdi...

Cemaate de hakaret etmişler. Onları anlamaz yerine koyuyorlar. 'Gitmeyin onun yaptığı yere, orada şirk var'diyorlar. Bana hep modern dünyadan ne gibi tepkiler aldınız diye sorulurdu. Ben de 'Almadım'derdim ama bizim mimarlar cemaat liderleri gibi olmuş adeta, fetva veriyorlar. 
Vatan/Zehra Çengil


Geri Dön