26 / 04 / 2024

Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesi ne durumda?

Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesi ne durumda?

Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm hangi mahallelerde sürüyor? Sümer, Seyitnizam ve Merkez Efendi'de neler oluyor? Diğer mahallelerde kaç riskli yapı var? Kaç yıkım - yapım ruhsatı verildi? Zeytinburnu Belediyesi, Emlakkulisi okurları için cevapladı..




Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesi ne durumda?



Zeytinburnu, 17 Ağustos - 12 Kasım 1999 Marmara ve Düzce depremlerinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Japon kuruluş JICA’ya hazırlattığı İstanbul Deprem Master Planı önerileri doğrultusunda pilot bölge ilan edilmişti. 



Zeytinburnu ve deprem araştırmaları!


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bimtaş yapılan mevcut konut stoklarının taramasında 2295 adet binanın riskli olduğu belirlendi. Pilot çalışmalar bugün İ.T.Ü., ODTÜ, Y.T.Ü., Boğaziçi Üniversiteleri tarafından yürütüldü. 



Zeytinburnu Sümer Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmaları!


Büyükşehir Belediyesi tarafından tespit edilen 2295 adet yapının yüzde 43’ü, yaklaşık 1000 adedi Sümer Mahallesi’nde bulunuyor. 5272 sayılı kanunun 73. Maddesi uyarınca Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı öngörülerek ilk kentsel dönüşüm projesi Sümer bölgesinden başlatıldı.


Sümer Mahallesi’nin belli bir kısmında 13 Ada’da Prof. Turan Güneş Caddesi, Bozkurt Sahası, 24 Sokak ve Şehir Er Davut Baş Sokakları arasında kalan alanda proje çalışması başladı.  


İlk etapta Belediye Yasasının 73, maddesine göre uygulamanın devam ettiği Sümer Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Alanı daha sonradan 6306 sayılı yasanın uygulama kolaylıklarından faydalanılması için Bakanlar Kurulu Kararı ile Riskli Alan ilan edildi.


3.80 Ha’lık alan,6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 2.Maddesine göre ve 2012/4160 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Riskli Alan ilan edilmişti. 



Zeytinburnu İlçesi’ni KİPTAŞ dönüştürüyor!


Çalışmalarla ilgili olarak Zeytinburnu Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçici olarak görevlendirildi. Zeytinburnu Belediyesi, yetkilerini 08/03/2013 tarih ve 2013/39 sayılı Belediye Meclis Kararı alınarak KİPTAŞ’a devretti. Uygulama kıstasları KİPTAŞ  tarafından belirleniyor. 


Sümer Mahallesindeki Kentsel Dönüşüm projesi ile alakalı çalışmalara 17 Ağustos 2009 tarihinde temel atma töreni düzenlenerek başlandı. 


17 Ağustos 2009’dan önce hak sahibi olanlara normal katlarda yüzde 25’i, bodrum katlarda yüzde 50 kesinti yapılarak zemin ve üstü daire verilerek anlaşma yapılıyor ve 17 Ağustos 2009’dan sonra el değiştirenlerden ise normal katlarda yüzde 60, bodrum katlarda yüzde 70 kesinti yapılarak zemin ve üstü daire verilerek anlaşma yapılmakta. 


Bu şekilde anlaşmaya varılamayanların yerleri mülkün durumuna göre metrekaresi 1000 – 1500 TL arasında satın alınmakta yine de anlaşma sağlayamayanlar olursa kamulaştırma yapılacağı hususunda mülk sahipleri bilgilendirildi. 

Sümer Mahallesinde KİPTAŞ tarafından yapılan projede 661 Daire ve 28 Dükkan bulunuyor. 393 adet Riskli Alanda kalıp rezerv alanda iskan edilen hak sahibi var. Riskli alanda1368 adet hak sahibinden 950 adedi sözleşme için beklemekte olup, 25’i yapı ya da arsa bedelini almış durumda.


Zeytinburnu’nun İstanbul Deprem Master Plan’da pilot bölge olmasından ötürü dönüşüm potansiyeli taşıyan ve ilçe bütününde Kentsel Dönüşümü tetikleyebilecek alanlar tespit edilmiş olup plan altlığı olarak da planlara aktarıldı. 


Zeytinburnu Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre; 23 Mart 2007  T.Tarihli Nazım İmar Planında belirlenen başlıca 3 bölge ve o bölgelerdeki son durum şöyle:


Sümer Kentsel Dönüşüm Alanı: Bu alan yaklaşık 16 Ha’lık bir alanı kapsamakta olup KİPTAŞ’ın proje alanı; 3,8 ha’dır. Çalışmalar devam etmektedir.


Seyitnizam Kentsel Dönüşüm Alanı: Yaklaşık 6,7 Ha’lık bir alanı ihtiva etmekte olup KİPTAŞ bu alanda prestij konutları yapılmıştır


Merkezefendi Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı: Yaklaşık 5 ha’lık alanı kapsayan bu alanda Başak Garajı ve İETT Konutları yer almakta olup gerek boş alanların mevcudiyeti gerekse de deprem güvenliği açısından dönüşüm potansiyeli ihtiva eden bir alandır.


Muhtelif Mahallelerde 6306 Sayılı Yasa kapsamında Mayıs ve Aralık ayları arasında  


- 221 adet riskli yapı tespit edilmiş  


- 132 adet yıkım ruhsatı verilmiş


- 106 adet yapı ruhsatı verilmiştir. Bu çalışmalar muhtelif müteahhitler tarafından yürütülmektedir.



Geri Dön