20 / 04 / 2024

Zeytinlik alanlarına imar yasağı!

Zeytinlik alanlarına imar yasağı!

Zeytinlik sahaları için düzenleme geri çekildi. Alanlar imara kapatıldı. Ev ve otel yapılamayacak zeytinliklere maden ve sanayi tesisi kurulabilecek.



Dekar başına 15 ve daha az ağaç bulunan zeytinliklerin yatırıma açılmasına yönelik düzenlemede değişiklikler yapıldı. Yapılan itirazlar ve tepkiler imara açılmasına engel oldu.


Üretim Reformu Paketi’nde yer alan düzenleme TBMM Sanayi Komisyonu’nda görüşüldü. 


Zeytinlik sahalarına konut ve turistik tesisi yapılamayacak. Kurul kararına göre, maden, sanayi tesislerine açılabilmesini öngören maddede değişiklik olmadı.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir dekar arazide tek bir ağaç dahi olsa zeytinlik kabul edeceklerini belirterek  dekar başına 2.5 ağaç kriteri bulunduğunu söyledi.



Zeytinlik alanlarına imar yasağı!



Zeytinlik sahalara, konut, konaklama tesisi ve turistik tesis yapılamayacağını açıklayan Özlü, Türkiye’nin özellikle Batı bölgelerinde sanayi parseli sıkıntısı yaşandığını, kıyı bölgelerine petrokimya tesisleri kurulması gerektiğini belirtti.


Zeytinlik alanları ile ilgili düşüncelerini Sanayi Bakanı’na  aktaran Tarım Bakanı Faruk Çelik, zeytinlik alanların imara açılmasının söz konusu olmadığını belirtti. 



Zeytinlik alanlarına imar yasağı!



Çelik “Maden sahası vb. olabilir. Kamu dediğimiz 80 milyonun yararına olan bir şey ise burada komisyonun alacağı karar, onu mutlaka iki misli telafi edecek bir alan tahsisiyle bunun olması söz konusu olacak” dedi.




Deniz ÇİÇEK/Habertürk



Geri Dön