25 / 04 / 2024

Zeytinliklerin yatırıma açılması liderlerin gündeminde!

Zeytinliklerin yatırıma açılması liderlerin gündeminde!

1 Haziran'da Meclis komisyonunda kabul edilen 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi' tasarısı TBMM grup toplantılarında konuşuldu. Konu, Başbakan Yıldırım ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun gündemindeydi.



'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi' tasarısı 1 Haziran'da yürürlüğe girdi. Meclis komisyonunda kabul edilen tasarı alternatif alan bulunmaması halinde zeytinliklere sanayi ve maden tesisi yapılmasının önünü açıyor. 


AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, tartışmalara neden olan zeytinlik düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Yıldırım, "Bakanlık olur verirse bu iş olacak. Eğer bu işin yapılmasında üstün kamu yararı varsa bu gerçekleşecek. Türkiye'nin geleceği açısından zeytin mi daha önemli yoksa yapılacak tesis mi daha önemli'' şeklinde konuştu.


CHP lideri Kılıçdaroğlu da partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, "Bir de şimdi zeytin ağacının katliamına sıra geldi. Doymuyorlar. Yiyorlar doymuyorlar. Ya siz zeytin ağacından zeytinden ne istiyorsunuz. Maden arayacaklar. Maden yerin üzerinde yerin altına neden bakıyorsun'' dedi.


Tasarı neleri değiştiriyor


Söz konusu tasarının yasalaşması durumunda;


- Alternatif alan bulunmaması durumunda zeytinliklere; konut, konaklama tesisi, turistik tesis hariç yatırımların yapılmasına izin verilebilecek.


- Yatırım izni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilecek.


- Bakanlık izin yetkisini valiliklere devredebilecek.


- Zeytin ağaçlarının sökülmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabi olacak.


- Zeytin ağaçlarını izinsiz kesen veya sökenlere ağaç başına dört bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.



Dünya


Geri Dön