24 / 04 / 2024

Hazine arazilerinin tarıma açılması meclis gündeminde!

Hazine arazilerinin tarıma açılması meclis gündeminde!

Hazine arazilerinin tarıma açılmasına ve tarım sektörünün geliştirilmesi için alınan önlemler meclis gündemine taşındı. CHP'li Barut, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  Adana  Milletvekili Ayhan Barut, hazine arazilerinin tarıma açılmasına ve tarım sektörünün geliştirilmesi için alınan önlemlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Barut, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Barut, ''Hazine arazilerinin satışı/kiralaması yetkisine sahip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Mart 2020 tarihinde, tarımsal amaçlı kiralanan hazine arazilerinden alınacak Nisan, Mayıs ve Haziran ayı kira ödemelerinin 6 ay süreyle ertelendiğini, karardan yaklaşık 600 milyon metrekare alan için kiralama sözleşmesi düzenlenen 51 bin çiftçinin yararlanacağını, hazine taşınmazlarının kapalı ya da açık teklif usulüyle yapılacak satış ihalelerinin iptal edildiğini açıkladı'' diye konuştu.

Barut, şu açıklamalarda bulundu: ''Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli ise 6 Nisan 2020 tarihinde Bakanlık internet sitesinde yer alan resmi açıklamasında; Bakanlık olarak "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi" Programını başlattıklarını, yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilere tohumların yüzde 75'ini hibe edeceklerini, bu doğrultuda gerek Bakanlığın tüm birimleri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam edeceklerini açıkladı. Program kapsamında, ekimi yapılacak ürünlerin buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olduğu belirtildi. Açıklamada; ekimi yapılacak tohumların sertifikalı olduğu ve miktarının 6 bin 700 ton olacağı, proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacağı, ilk aşamada ekilişleri yapılan ve hasat edilecek olan ürünün toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağı, proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğuna yer verildi. Covid-19 salgınında yaşanan genel  ekonomik kriz yanında tarım sektöründe ciddi bir üretim krizi de gündemdedir. Bu süreçte tarımsal faaliyette bulunan üreticilere verilen her türlü desteği olumlu karşılamaktadır. Bununla birlikte, tarım ve gıda sektörünün yapısal sorunlarına yönelik geçici değil bütüncül ve sürekli önlemler alınmasını istiyoruz.''

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un soruları:
1- Tarım ve Orman Bakanı'nın açıklaması kamu yönetimi bütününde eşgüdümlü alınmış bir karar mıdır, günübirlik bir arayış mıdır? 
2- Buğday ve arpa ekim sezonunun geçtiği ve Covid-19 salgını önlemleri kapsamında en  yoğun önlemlerin alındığı bu süreçte hazineye ait araziler kaç yıllığına hangi koşullarda ne nkadar maliyetle hangi mevzuat ile tarıma açılacak ve araziler kimlere verilecektir? 


Geri Dön