27 / 04 / 2024

Zonguldak'ta hazine arazilerinin çiftçilere açılması mecliste!

Zonguldak'ta hazine arazilerinin çiftçilere açılması mecliste!

Zonguldak ilinin hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere açılması ve tohum destekleri projeleri kapsamına alınmama nedeni ve ilde son 10 yılda çiftçilere verilen destekler meclis gündemine taşındı. CHP'li Yavuzyılmaz, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak ilinin hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere açılması ve tohum destekleri projeleri kapsamına alınmama nedenine ve ilde son 10 yılda çiftçilere verilen desteklere ilişkin soru önergesi hazırladı. Yavuzyılmaz, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Yavuzyılmaz, ''Tarım ve Orman ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının ortak çalışmasıyla Hazine'ye ait atıl durumdaki tarım arazilerinin, çiftçinin kullanımına açılacağı, bu kapsamda yapılacak proje ile daha öncesinde tohum destekleri de verilen 21 ilde ilk etapta 9 milyon 700 bin metrekare alanda ekim yapılacağı, böylelikle; hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yem bitkileri gibi stratejik ürünlerin ekimlerinin sağlanacağı yazılı ve görsel basın aracılığı ile kamuoyuna duyurulmuştur. Sonrasında yapılan açıklamada ise bahsi geçen 21 il içinde sadece Bingöl, Erzurum, Erzincan, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas'ın bulunduğu 7 ilde hazine arazilerinin çiftçiye tahsis edileceği açıklanmıştır'' diye konuştu. 

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın soruları:
1- Bahsi geçen projelerdeki öncelikli iller ve çiftçiler belirlenirken hangi kriterler dikkate alınmıştır? Programın kapsamında yer alan hububat (buğday, arpa, mısır vb.) gibi stratejik ürünleri üretebilen Zonguldak İli hangi gerekçelerle bu projenin kapsamına alınmamıştır? 

2- Projenin kapsamı neden sadece 7 il ile sınırlandırılmıştır? Projenin kapsamı  genişletilecek midir? Genişletilecek ise tarihi ne zamandır, planlanan kapsami nasıl olacaktır? 

3- Zonguldak İlinde toplam tarım arazisi toplam kaç hektardır? Bu arazilerin ne kadarı sulamaya elverişlidir? 

4- Zonguldak İlinde tarıma uygun hazine arazisi toplam kaç hektardır? Bu arazinin ne  kadarı sulamaya elverişlidir? 

5. Son 10 yılda (2010 – 2020) Zonguldak ilinde Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı  çiftçi sayısı değişimi ne kadar olmuştur? (Her yıl için ayrı ayrı belirtilmesini talep  ederim)

6- Son 10 yılda (2010 – 2020) Zonguldak ili için bakanlığınızca açıklanan tarımsal  teşvik, hibe ve destekler nelerdir? Zonguldak, ilgili süre zarfında hangi proje ve destek programlarına dahil edilmiştir (Her yıl için ayrı ayrı belirtilmesini talep ederim) 

7- Son 10 yılda (2010 - 2020) Zonguldak ilinde tarım alanlarından kaç hektarlık alan  imara açılmıştır?  Son 10 yılda (2010 – 2020) Zonguldak İlinde Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı değişimi ne kadar olmuştur? (Her yıl için ayrı ayrı belirtilmesini talep ederim) 
 


Geri Dön