25 / 04 / 2024

Zeytinoğlu Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi!

Zeytinoğlu Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi!

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "ÜFE, bu kadar düşükken, TÜFE'nin yüksek seyretmesi, makasın oldukça yüksek kaldığı anlamına geliyor. Bu durum Merkez Bankasının özellikle tüketim yönlü sıkı para politikasını zorunlu kılabiliyor" dedi.



Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı enflasyon rakamlarına göre, sanayi üretimindeki yavaşlamanın etkisini ÜFE'de bir derece gördüklerini belirterek, ÜFE'nin içinde özellikle petrole dayalı ciddi gerilemenin belirgin etkisinin dikkat çektiğini kaydetti.


Zeytinoğlu, TÜFE tarafında ise özellikle çekirdek enflasyonla ilgili "H ve I" endeksinde beklenen düzeyde iyileşmenin oluşmadığına dikkati çekerek, gıda tarafında da olumsuz seyrin sürdüğünü gördüklerini anlattı.


"Yüzde 8,17 olan 2014 yıllık enflasyonuna göre, yüzde 7,24'e gerilemiş olmamız, 2015 yılı beklentimizin yüzde 7'nin altı olacağına işaret ediyor" diyen Zeytinoğlu, şunları söyledi:


"Bunun yüzde 5’lere ne derece yaklaşacağı soru işaretidir. Nitekim petrol fiyatlarının Brent bazında yeniden 55’li seviyelerin üzerine geri dönmesi, petrol kaynaklı düşük enflasyonun sürmeyebileceğini gösteriyor. ÜFE, bu kadar düşükken, TÜFE'nin yüksek seyretmesi, makasın oldukça yüksek kaldığı anlamına geliyor. Bu durum Merkez Bankasının özellikle tüketim yönlü sıkı para politikasını zorunlu kılabiliyor."


Zeytinoğlu, tüketim tarafında görece daraltıcı uygulama varken, üretim tarafında canlandırma politikasının gerekli olduğunu düşündüklerini vurgulayarak, "Merkez Bankası, yaptığı ara açıklamalarla özellikle kur yönünde dalgalanmalara yol açtığını teyit ediyoruz. Ekonominin istikrarı için bu dalgalanmaların çok olumsuz olduğunu göz ardı etmemeliyiz. Şubat ayı itibarıyla mevcut para politikası anlayışına istinaden ciddi indirim gelmesi olasılığı düştü görünüyor. Sanayiciler olarak kredi faizlerini etkileyecek gecelik borç verme faiz oranının düşürülmesi gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön