25 / 04 / 2024

Ziyaretçiler, Şehzade Mustafa'nın türbesindeki restorasyonu olumsuz etkiliyor!

Ziyaretçiler, Şehzade Mustafa'nın türbesindeki restorasyonu olumsuz etkiliyor!

Şehzade Mustafa' nın türbesini ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, Muradiye Külliyesi' ndeki restorasyon çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Restorasyon sorumluları, çalışmalar tamamlanıncaya kadar türbenin ziyaret edilmemesi çağrısında bulundu.



Babası Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1553 yılında Konya'da boğulan Şehzade Mustafa'nın türbesinin de yer aldığı Muradiye Külliyesi'ndeki restorasyon çalışmaları, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012 senesinin kasım ayında başlatıldı.


Bazı vatandaşlar, diziden etkilenerek özellikle hafta sonları türbeyi görmek ve dua etmek için ziyarete kapalı olmasına rağmen külliyeye gidiyor. Bu durum da görevlilerin çalışmalarını aksatıyor.


Proje sorumlusu Fatih Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyon sırasında ziyaretlerden dolayı bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi.


İçeri girmek ve fotoğraf çekmek isteyenler olduğunu belirten Aydın, ziyaretler için restorasyonun tamamlanmasının beklenmesi gerektiğini dile getirdi.


Türbede 16'ncı yüzyıldan kalma çok özellikli İznik çinileri ve birden fazla döneme ait üst üste kalem işleri bulunduğunu anlatan Aydın, "Kalem işleri yapılırken içerideki nem oranı bile çok önemli. Bunlar, hassas çalışmayı gerektiriyor. Giren insanların nefesinden bile etkilenen durumlar bunlar. Halkımızdan bu konuda biraz anlayış bekliyoruz. En azından çalışmaların bitmesi beklenirse çok daha güzel olacak" dedi.


- "Bir günde yaklaşık 2 bin kişi ziyaret etti"


Proje danışmanı ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş da Şehzade Mustafa'nın cenazesi defnedildiğinde hiçbir şekilde türbe yapılmasına izin verilmediğini ve ardından annesi Mahidevran Sultan'ın Bursa'ya gönderildiğini bildirdi.


Kanuni Sultan Süleyman'ın, oğlunun vefatından sonra 13 yıl yaşadığını hatırlatan Yavaş, şunları kaydetti:


"Kanuni, Şehzade Mustafa için hiçbir şekilde türbe yaptırmadı. Ondan sonra tahta geçen İkinci Selim ise üvey ağabeyi Şehzade Mustafa'ya türbe yaptırmakta geç davrandı. İkinci Selim, türbe yaptırmaya 1573'te karar verdi ve Mahidevran Sultan'a maaş bağlattı. Ona sur içinde bir ev alarak orada yaşamasını sağladı."


Mimar Dr. İbrahim Yılmaz ise restorasyon ile dizinin yayınlanmasının aynı döneme rastladığını belirtti.


Şehzade'nin ölümünün canlandırılmasının ardından türbeye yoğun ziyaretçi akını görüldüğünü vurgulayan Yılmaz, "Boğdurma sahnesinin yayınlanmasının ertesi günü türbeyi ziyaret etmek için yaklaşık 2 bin kişinin geldiğini daha sonra binlerce insanın burayı ziyaret ettiğini gözlemledik. Bu, bizim çalışmalarımızın görülmesi, anlaşılması anlamında önemli" ifadesini kullandı.


Restorasyonun ardından türbenin yeniden ziyarete açılacağını anlatan Yılmaz, bunun için düzenlenecek törende, dizide Şehzade Mustafa'yı canlandıran oyuncu Mehmet Günsür'ü de görmek istediklerini sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön