20 / 04 / 2024

Zomato, Türkiye ofisini kapattı!

Zomato, Türkiye ofisini kapattı!

Dünya devi Zomato, Türkiye ofisini kapattığını duyurdu. 12 yıl önce Hindistan Delhi’de oluşan ve dünyanın en büyüklerinden biri haline gelen platform, Türkiye’den çıktığını açıkladı.



25 ülkede faaliyette bulunan dünya devi için 26 Şubat'ta, haftanın son çalışma günü değil, Türkiye’deki son mesaisiydi. Son haftalarda internet üzerinden siparişi kapatan şirket, bir zamandır faaliyetlerine ara verdi. Bunun üzerine Türkiye’den çekileceğine yönelik söylentiler çıkmış, ancak şirketten bunu doğrulayacak açıklama yapılmamıştı.

Beklenen açıklama

Dünya'da yer alan habere göre; beklenen açıklama şirket çalışanlarının sosyal medya paylaşımları üzerinden geldi. Çalışanlar sosyal medya hesaplarından Türkiye ofisinin kapandığını açıklayarak, veda paylaşımında bulundu. Zomato personeli, “çalışmaya açık” bildirimi yaparak Linkedin hesaplarından yeni iş olanakları için tavsiye istedi.

İkinci kez çekildi

Mekanların ve yiyeceklerin puanlanabildiği, yol tariflerinin ve menülerin yer aldığı sistemde restoranlarla beraber bir ekosistem oluşturan şirket, Türkiye’ye 2013 yılında adım atmıştı. İlk yıllarda yüzde 50’nin üzerinde büyüme rakamlarıyla ilerlemiş, aylık ziyaretçi sayıları 4.5 milyon oldu. Bu hızlı büyüme karşısında 2017 yılında Türkiye’den çekilme kararı almış ancak bir yıl sonunda yeniden kapılarını açtı.

Zomato, Türkiye ofisini kapattı!

Sipariş için sahaya çıkmıştı

İddialı bir stratejiyle yeniden giriş yaptığı Türkiye’ye yeni uygulamalarda bulunmuştu. Dünyayı hızla büyüten Zomato Gold’u İstanbul’a taşımış böylelikle kullanıcılarına dışarıda indirimli yemek yeme, yeni yerleri keşfetme deneyimi sunan üyelik sistemini başlatmıştı. Hızlı bir büyüme dönemi yaşayan şirket, pandemi nedeniyle yeme-içme sektörüne getirilen yasaklardan olumsuz etkilendi. Bu dönem içerisinde bir hamle yaparak yeni bir plana geçti ve online yemek siparişi hizmeti sunuyor. Sektörün en büyüklerinin ardından üçüncü oyuncu olarak rekabete girdi. Ekibi genişletti, yeni projeler hazırladı.

Sermaye operasyonu

Ancak küresel krizin de etkisiyle bilançoda meydana gelen zararı engelleyemedi. Ekim ayında bilanço zararlarının karşılanması amacıyla eş zamanlı sermaye artırımı ve azaltımı kararı aldı. Gerçekleşen operasyonla, şirket alacaklarının ve ortaklarının zarara uğramayarak şekilde haklarını koruyacak bir yapı haline geldi. Şirketin aktiflerinin borçları karşılayacak seviyeye getirilmesinin ardından globalden gelen kararla, Türkiye ofisi kapılarını kapattı.

 


Geri Dön