27 / 04 / 2024

Zonguldak'ta kentsel dönüşüm çıkmazı!

Zonguldak'ta kentsel dönüşüm çıkmazı!

TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilcisi Turhan Demirtaş, Zonguldak’ta ‘kentsel dönüşüm’ adı altında başlatılan yıkımların yanlış olduğunu savundu.



TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilcisi Turhan Demirtaş, Zonguldak’ta ‘kentsel dönüşüm’ adı altında hayata geçirilen çalışmaların yanlış olduğundan bahsederek “Kentsel dönüşüm böyle olmaz, belediyenin cesur olması lazım, kentsel dönüşüm bir mahallenin yeniden yapılanması demektir. Kentsel dönüşümde belediyenin cesur olması lazım” açıklamasında bulundu.

Pusula Gazetesi'nden Özgür Güneş'in haberine göre; kentsel dönüşüm yapılması için belediyenin cesur olması gerektiğinden bahseden Demirtaş, şunları söyledi: “Yanlış, kentsel dönüşüm ayrı bir şey o yapılanlar tek yapı şimdi en yakınımızdaki Yardımseverler binası yıkılıyor, orada ‘kentsel dönüşüm’ yazıyor. Yanlış, kentsel dönüşüm o değil. Kentsel dönüşüm o binanın yıkılması 6306 sayılı afet riski taşıyan binaların yenilenmesi güçlendirilmesi veya yok edilmesi gibi bir yasadır. Ona dayanarak yapılıyor hâlbuki kentsel dönüşüm bir mahallenin yeniden yapılanması, nasıl yapılıyor mahalle ele alınıyor. Bütün tapular iptal ediliyor, yeniden bir planlama yapılıyor, o planlamada yollar genişletiliyor. Orada yaşayacak insan sayısının halı sahasıydı, parkıydı, eğlencesiydi, otoparkıydı hepsi düşünülerek tekrar tasarlanıyor. Kentsel dönüşüm bu, bunlar uyduruk işler. Bunu yapmak için belediyenin çok cesur olması lazım. Ben yıllardır İsmail Eşref’e de Muharrem Akdemir’e de hep anlattım. Bunları ama o memur tayfası bunların kafalarına girdi, hepsi korktu. ‘Uğraşmayalım bu işlerle’ dediler. Zonguldak bu hale geldi. Beni dinleseler Zonguldak’ta kentsel dönüşüm olurdu ama hiç yapılmadı.” 
 


Geri Dön