19 / 04 / 2024

Zorlu Grubu elektrik özelleştirmesine talip oldu!

Zorlu Grubu elektrik özelleştirmesine talip oldu!

Zorlu Grubu'nun 8 milyon aboneli elektrik özelleştirmesine talip olduğu açıklandı



ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı'nın ihaleye çıktığı Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elekrtik dağıtım ihalesinin ilk taliplileri enerji sektörüne 7 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan Zorlu Grubu ile Kayseri Civarı Elektrik oldu. Türkiye'de 450 MW'lık 6 santral için hazırlanan Zorlu, İsrail'deki projesine de bu yıl start verecek

İştahları kabartan 8 milyon aboneli Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtım bölgelerinin ihalesiyle ilgilenen dev şirketler ortaya çıkmaya başladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) 18 Mart'ta başlattığı, son teklif tarihi 22 Temmuz olarak belirlenen 4 elektrik dağıtım bölgesinin ihalesinin ilk taliplileri belli oldu. Yurtiçi ve dışında enerji sektörüne 7 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan Zorlu Enerji'nin Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, 4 elektrik dağıtım bölgesini değerlendirdiklerini açıkladı.

Enerji Sektörü Zirvesi'nde konuşan Topuz, "Üretim ve dağıtım ihalelerini ve süreci ciddi şekilde değerlendiriyoruz. 4 bölgeye ilişkin ihale sürecini yakından takip ediyoruz. İhale için girişimlerde bulunacağız" dedi.

Üretim santrallerinin özelleştirilmesi sürecini de takip ettiklerini kaydeden Topuz, "Özelleştirilecek ilk 4 EÜAŞ üretim santralinin ihalesi öncesi yatırımcıları rahatlatmak için ihale şartnamesi mevcut yasalara uyumlu hale gelmeli" diye konuştu.

Türkiye'de yaklaşık 450 MW'lık 6 santral için ön çalışmaları tamamladıklarını ve 2011'de inşaata başlamayı planladıklarını vurgulayan Topuz, bunların 264 MW'lik 3 adet hidroelektrik, 110 MW'lik 2 adet rüzgar ve 60 MW'lik jeotermal yatırımları olacağını kaydetti. Topuz, 6 adet santral için toplam yatırım büyüklüğünün 1 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, yurtiçi ve yurtdışından kaynak için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

İsrail'deki santral başlıyor

Gökmen Topuz, İsrail'deki 800 MW'lik Dorad Doğalgaz Santrali'nin finansman görüşmelerini bu yıl içinde tamamlamayı planladıklarını kaydederek, "Bu, Zorlu Enerji'nin İsrail'deki en önemli projesi. Bunun dışında 50 ve 100 MW'lik santraller için de çalışıyoruz. Bu sene bu projeye ilişkin finansman çalışmalarını bitirmeyi hedefliyoruz. Bu santralin finansmanı için İsrailli ve Avrupalı bankalarla görüşüyoruz" dedi.

İhalelerde rekabet büyük olur, milyar dolarlar konuşur

TÜRKİYE'NİN ilk özel imtiyazlı elektrik dağıtım şirketi Kayseri Civarı Elektrik de elektrik dağıtım ihalelerine gireceğini duyurdu. Genel Müdür Şadi Büyükkeçeci, satışa çıkarılan 4 elektrik dağıtım bölgesi için de şartname aldıklarını ve hepsine katılmayı planladıklarını söyledi. Büyükkeçeci, "Kayseri Civarı Elektrik olarak temel işimiz elektrik dağıtım. ÖİB'nin satışa çıkardığı ve İstanbul Boğaziçi Bölgesi'nin de yer aldığı 4 elektrik dağıtım bölgesi için şartname aldık, hepsine katılmayı düşünüyoruz" dedi. Şu anda bu bölgelere ilişkin ön incelemelere başladıklarını kaydeden Büyükkeçeci, şöyle devam etti:

"Bu ihaleler cazip görünüyor. Yapılan planlamalar neticesinde değerlendiriyoruz ve gireceğiz. Bu ihalelere daha önce de işbirliği yaptığımız Ayen Enerji ile girmeyi planlıyoruz. Ancak bir başka şirket daha olabilir. Sonuçta bir konsorsiyum kurarak bu ihalelere katılacağız. Bu ihalelerde diğer ortak yabancı bir şirket olabilir. Bu konuda da görüşmelerimiz sürüyor."

Büyükkeçeci, "Bu ihalelerde de rekabet çok yüksek olacaktır. Rakamlar milyar doları bulacaktır" diye konuştu.

Dipnot

ÖİB, 11 elektrik dağıtım bölgesinden 5.1 milyar dolar gelir elde etti. En fazla gelir 1 milyar 225 milyon dolarla Başkent Elektrik'ten geldi.
Vatan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Zorlu Grubu'nun gözü elektrik dağıtımında

Zorlu Enerji Elektrik Üretim Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, özelleştirme takvimi yaklaşan dört elektrik dağıtım bölgesi konusunda, "Dördünü de inceliyoruz" dedi.

Enerji Sektörü Zirvesi'nde konuşan Topuz, özelleştirmelerin, Zorlu Enerji'nin stratejilerinin parçası olduğunu kaydetti. Özelleştirme İdaresi, Boğaziçi, Dicle, Gediz ve Trakya Elektrik'te ön yeterlilik başvurusunun 4 Mayıs'ta sona ereceğini, son teklif tarihinin 22 Temmuz olduğunu duyurmuştu.

YENİ PROJELER YOLDA

Zorlu Enerji olarak elektrik üretiminde bu yılın ortasında 730 megavatlık kapasiteye ulaşacaklarını belirten Topuz, bu kapasitenin yüzde 40'ının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu, geri kalanının doğal gaza dayalı santraller olduğunu söyledi.

Topuz, "2010 sonrasında tümü yenilenebilir enerji olmak üzere yaklaşık 450 megavatlık 6 tesis hedefliyoruz. Yatırım tutarı 1 milyar dolar. Önümüzdeki yıllarda inşaat başlar. Çeşitli finans kurumlarıyla görüşmeler sürüyor" diye konuştu.
Posta


Geri Dön