24 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigorta primi nasıl hesaplanır?

Zorunlu deprem sigorta primi nasıl hesaplanır?

Ülkemizde 1999 depremi sonrasında gündeme gelen zorunlu deprem sigortası Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen usul ve esaslara göre düzenleniyor. Peki, zorunlu deprem sigorta primi nasıl hesaplanır?



Zorunlu deprem sigorta primi nasıl hesaplanır?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre düzenlenen zorunlu deprem sigortası ülkemizde 1999 depremi sonrasında önem kazanıyor. Zorunlu deprem sigorta devlet tarafından zorunlu tutuluyor ve sigortası olamayan taşınmazın alım satım işlemleri gerçekleştirilemiyor.


Zorunlu deprem sigortası DASK olarak da karşımıza çıkıyor. DASK kapsamına giren yapılar, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde "mesken" olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler olarak karşımıza çıkıyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası ile;

Depremin

Deprem sonucu yangının

Deprem sonucu infilakın

Deprem sonucu yer kaymasının

sigortalı binalarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merpenler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar ve bacalarda meydana gelenler de dahil olmak üzere), DASK tarafından, sigorta bedeline kadar teminat altına alınıyor. 



Zorunlu deprem sigortası priminin poliçe düzenlendiği zaman yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak zorunlu deprem sigortası primi ödenmesi gerekiyor. Yıllık prim bedeli peşin ödendiğinden zorunlu deprem sigortası poliçesinin aslı ödemenin yapıldığına dair makbuz yerine geçiyor. Peki, zorunlu deprem sigorta primi nasıl hesaplanır?


Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası`na göre ülkemiz deprem riski açısından beş ayrı bölgeye ayrılıyor. Zorunlu Deprem Sigortası primi hesaplanırken bu bölgelerin her biri için yapı tarzlarına bağlı olan fiyatlar uygulanıyor. 


Örnek: 100 metrekare, birinci derecede deprem bölgesinde bulunan betonarme bir konutun sigorta bedeli ve sigorta primi şu şekilde hesaplanıyor;


Sigorta Bedeli = brüt yüzölçüm x birim metrekare maliyeti (betonarme) 

= 100 x 380,000,000 (380 TL) = 38,000 TL (38,000,000,000 TL)

Sigorta Primi = sigorta bedeli x tarife fiyatı 

= 38,000,000,000 (38,000 TL) x 0.0022 = 83,6 TL (83,600,000 TL)


Zorunlu deprem sigortası primi nasıl ödenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön