18 / 04 / 2024

Ekspertiz nasıl hesaplanır?

Ekspertiz nasıl hesaplanır?

Konut ekspertizi, konut kredisinde zorunlu bir aşamadır. Konut ekspertizi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılan konutun değer tespit süreci oluyor. Peki ekspertiz nasıl hesaplanır?



Ekspertiz nasıl hesaplanır? 

Eksperler gayrimenkulü değerlendiriyorlar ve kredi kuruluşu için pazar fiyatını belirliyorlar. Genelde, gayrimenkul eksperlerini kredi veren kuruluş belirliyor. Buradaki amaç, kredi verilen kuruluşu korumaktır. Peki ekspertiz hesaplaması nasıl yapılır?


Ekspertiz nasıl hesaplanır? 

Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alıyorlar. İncelemede gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. 


Yapılan bu araştırmalar kapsamında ise bir ekspertiz raporu hazırlanıyor ve banka bu rapora göre müşteriye kredi veriyor. Gayrimenkulün pazar fiyatı belirleniyor. Bu şekilde gayrimenkulün ekspertiz değeri hesaplanmış oluyor.


Ekspertizin geçerlilik süresi;

Ekspertiz raporunun geçerlilik süresi hakkında belli bir kanun olmamakla birlikte raporlar ortalama 6 ay – 1 yıl süreden sonra geçerliliğini yitiriyor. Yanlış olduğu düşünülen ekspertiz raporlarına dava açılabiliyor. 


Konut ekspertizi nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön