20 / 04 / 2024

Arsa değeri nasıl hesaplanır?

Arsa değeri nasıl hesaplanır?

Bağımsız bölümlerdeki ortak mülkiyet paylarını ifade eden arsa payları kat mülkiyeti olmaksızın düşünülemez. Peki arsa değeri nasıl hesaplanır?




Arsa değeri, bağımsız bölümlere ait ortak mülkiyet paylarını niteliyor. Söz konusu bu paylar ise kat mülkiyeti kanununda yazılı halde bulunuyor. Bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyeti ifade eden kat mülkiyeti ile arsa payının birbirinden ayrılması ise mümkün değil. 


Arsa değeri nasıl hesaplanır? sorusuna yanıt arıyorsanız, arsa paylarının hesaplanması için öncelikle her bağımsız bölüme değer biçildiğini bilmeniz gerekiyor. Ancak bu noktada önem arz eden konu; değer biçilirken bağımsız bölümlerin büyüklüğü değil, alım -satım değerinin dikkate alındığı. Bağımsız bölüm ile ana gayrimenkulun değerleri arasındaki oran ise bize arsa payını veriyor. Konuyu bir örnekle somutlaştırmak istersek; 


6 adet bağımsız bölüm olduğunu varsayalım. Bu 6 bağımsız bölümün değerleri ise şöyle olsun; 


1. Bağımsız bölüm – 20.000

2. Bağımsız bölüm – 20.000

3. Bağımsız bölüm -  15.000

4. Bağımsız bölüm -  15.000

5. Bağımsız bölüm -  10.000

6. Bağımsız bölüm -  10.000


Bu listeye göre bağımsız bölümlerin toplamı 90 bin TL oluyor. Ana gayrimenkulun değerini ifade eden 90 bin TL'lik tutar ile her bağımsız bölümün ayrı ayrı oranları hesaplanır. Elde edilen sonuç ise arsa payını gösterir. 


Buna göre, 1. bağımsız bölümün değeri 20 bin TL. Bu rakam ile ana gayrimenkulun değeri olan 90 bin TL arasındaki oran hesaplamayla devam edilir. 





Geri Dön