20 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortası iptali!

Zorunlu deprem sigortası iptali!

Zorunlu Deprem Sigortası zorunlu bir poliçe olup ancak Genel Şartlar C2 "Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü Ve İptaller" maddesi gereğince iptal edilebiliyor. İşte, zorunlu deprem sigortası iptali!



Zorunlu deprem sigortası iptali!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan DASK, kâr amacı gütmeyen, işlerini sigorta tekniğine uygun olarak yöneten bir kurum olarak karşımıza çıkıyor. 7 kişilik bir heyet tarafından yönetiliyor ve Hazine Müsteşarlığı’nca denetleniyor.


Ülkemizin jeolojik, topoğrafik özellikleri ve iklim karakteristiği nedeniyle doğal afetlerin sıklıkla yaşandığı görülüyor.  Bu bağlamda son 60 yıl içerisinde doğal afetlerin yol açtığı yapısal hasar istatistikleri dikkate alındığında, bu tür hasarın 2/3'ünün deprem nedeniyle meydana geldiği anlaşılıyor.


Bu durum da deprem sigortasının önemi açıkça ortaya çıkıyor.  İhtiyacınıza göre edineceğiniz bir deprem poliçesi sayesinde devletin bütçe imkanlarıyla ilişkili olmaksızın ve maddi kayıpları derhal telafi eden somut bir güvenceye sahip olmanız mümkün oluyor.


Zorunlu deprem sigortası yapılması devlet tarafından zorunlu tutulıuyor. Zorunlu deprem sigortası olmayan taşınmaz üzerinde alım satım işlemleri gerçekleştirilemiyor. 


DASK sigortasında poliçe bedeli binalar için sabit olduğundan, sigorta şirketleri arasında ödenecek prim açısından fark bulunmuyor. Peki, zorunlu deprem sigortası iptal edilir mi?


Poliçe iptal edilebilir mi?

Zorunlu Deprem Sigortası zorunlu bir poliçe olup ancak Genel Şartlar C2 "Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü Ve İptaller" maddesi gereğince iptal edilebiliyor. 


Aynı yer için birden fazla Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılmış olduğunun yada A.2 maddesi uyarınca sigorta kapsamı dışında kalan bir yere yanlışlıkla Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenlendiğinin sigorta ettiren tarafından belgelendirilmesi durumunda ZDS sözleşmesi başlangıcından itibaren iptal ediliebiliyor ve primin tamamı sigorta ettirene iade ediliyor. 


Birden fazla zorunlu deprem sigortası yapılır mı?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön