24 / 04 / 2024

Birden fazla zorunlu deprem sigortası yapılır mı?

Birden fazla zorunlu deprem sigortası yapılır mı?

Zorunlu Deprem Sigortası, meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, birden fazla zorunlu deprem sigortası yapılır mı?



Birden fazla zorunlu deprem sigortası yapılır mı?

Ülkemizde büyük can ve mal kayıplarına yol açan doğal afetler için kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) güvencesiyle; deprem ve deprem nedeniyle oluşacak yangın, infilak ve yer kayması hasarlarının binanıza vereceği maddi zararları teminat altına almak için yaptırılan zorunlu bir sigorta poliçesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası, meskenlerde depremin neden olacağı maddi zararların tazmin edilmesini sağlamaya yönelik olarak oluşturulan sigorta türü olarak karşımıza çıkıyor.


Zorunlu Deprem Sigortası ile;


Depremin sigortalı binalarda doğrudan neden olacağı maddi zararları (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merpenler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar ve bacalarda meydana gelen hasarlar da dahil olmak üzere),


Deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları,poliçede yazan sigorta bedeline kadar teminat altına alınıyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenler için geliştirilmiş bir sigorta sistemi olarak biliniyor. Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili esaslara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Peki, birden fazla zorunlu deprem sigortası yapılır mı?



Aynı bina için birden fazla Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılamıyor. Zorunlu Deprem Sigortası yapılan binanın değeri Zorunlu Deprem Sigortası için belirlenen teminat tutarından fazlaysa, bu tutarın üzerindeki kısım için sigorta şirketleri tarafından konut poliçesi yaptırılıyor. 



Zorunlu deprem sigorta primi nasıl hesaplanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön