26 / 04 / 2024

Ruhsatsız eve DASK yapılır mı?

Ruhsatsız eve DASK yapılır mı?

DASK bir yapının olası doğal afetlere karşı teminatı olarak ifade ediliyor. DASK,zorunlu deprem sigortası anlamına da geliyor. Peki, ruhsatsız eve DASK yapılır mı?



Ruhsatsız eve DASK yapılır mı?


DASK; deprem, deprem sonrası yangın, deprem sonrası tsunami, deprem sonrası yer kayması gibi doğal felaketler sonucu konutta oluşan maddi hasarları sigorta ediyor. Bu hasarlar sigorta bedeline göre sigorta ediliyor. Sigorta Bedeli en fazla 150000 TL kadar olabiliyor. Evin yeniden inşa maliyetinin daha fazla olacağı durumlarda ayrıca konut sigortasının yapılması zararın tamamının karşılanmasını sağlıyor.


DASK,Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısa adına deniyor. Ancak son zamanlarda bu kısaltma daha çok zorunlu deprem sigortasının yerine kullanılıyor. Riskin bu kurum tarafından üstlenildiği sistemde DASK sigorta şirketleri tarafından yapılıyor.


DASK, tapulu evlere ait meskenleri doğal afetlerle oluşabilecek hasarlara karşı sigortalayan sistem olarak ifade ediliyor. Bu sistemde risk ödenen prim karşılığı kurum tarafından üstleniliyor daha sonra da uluslararası reasürans şirketlerine dağıtılıyor.


DASK sigortası yıllık olarak düzenleniyor. Yıllık deprem sigortası bedelleri ise, konutun yer aldığı deprem bölgesine ve konutun bulunduğu yapının yapısal özelliklerine göre belirleniyor. 



DASK sigortası için gerekli evraklar..

- Sigorta yaptıracak kimsenin adı, adresi, telefonu, cep telefonuna ilişkin bilgiler,

- Sigorta yaptıracak kimsenin vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

- Sigorta yapılacak yerin açık adresi

- Sigorta yapılacak yerin tapu bilgileri 

- Sigorta yapılacak yerin binanın inşa yılı 

- Sigorta yapılacak yerin binanın yapı tarzı

- Sigorta yapılacak yerin binanın toplam kat sayısı

- Sigorta yapılacak yerin binanın hasar durumu 

- Sigorta yapılacak yerin meskenin brüt yüzölçümü 

- Sigorta yapılacak yerin meskenin kullanım şekli 


Yukarıda da görüldüğü üzere, DASK sigortası işyeri ve konutlar için zorunlu bir uygulama oluyor. Peki DASK hangi durumları kapsamıyor?


Zorunlu deprem sigortası deprem dışında oluşan maddi hasarları, manevi zararları ve taşınırlar üzerinde oluşan zararları DASK karşılamıyor. 


Ruhsatsız eve DASK yapılır mı?

Zorunlu Deprem Sigortası hukuku gereğince; kaçak binalar sigorta kapsamı dışında oluyor. Yani ruhsatsız eve DASK yapılamıyor.



Ruhsatsız eve elektrik aboneliği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön