20 / 04 / 2024

Arsa tapulu olan eve dask yapılır mı?

Arsa tapulu olan eve dask yapılır mı?

Toprak tapusu inşaatı tamamlanmayan bir yapıdan konut alındığı zaman, alınan tapuya deniyor. Bu tarz yapılara sigorta yaptırılır mı? Arsa tapulu olan eve dask yapılır mı?



Arsa tapulu olan eve dask yapılır mı?


Toprak tapusu inşaatı tamamlanmayan bir yapıdan konut alındığı zaman, alınan tapuya deniyor.  Toprak tapusu, halk arasında "Toprak hisseli tapu", "Topraktan tapu", "Toprak tapulu daire" şeklinde isimlendiriliyor.


Kat karşılığında inşaat yapan müteahhitlerin satış yöntemi olan toprak tapusu; eğer müteahhit, kendi payına düşen bölümleri inşaatı tamamlamadan başka kişilere satıyorsa; ortada satışa konu olabilecek daire olmaması nedeniyle alınabiliyor.


Arsa tapulu bir daire almak her zaman risk taşıyor. Bu nedenle yapacağınız satış işleminden zararlı çıkmamak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Arsa tapu ile daire tapusu bazı farklılıklar taşıyor.



DASK, tapulu ev ve işyerleri ile bunlara ait meskenleri doğal afetlerle oluşabilecek hasarlara karşı sigortalayan sistemdir. Bu sistemde risk ödenen prim karşılığı kurum tarafından üstlenilir daha sonra da uluslararası reasürans şirketlerine dağıtılır.Peki, arsa tapulu olan eve dask yapılır mı?


Bağımsız mülkiyete konu olup olmadığına veya kat irtifakının tesis edilip edilmediğine bakılmaksızın tapu kaydında arsa veya tarla vasfı ile kayıtlı bulunan mesken olarak inşa edilmiş binalar 587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği zorunlu deprem sigortası kapsamına giriyor. Bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası sigorta ettirenin beyanına dayanarak ve arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabiliyor.



Topraktan hisseli tapu nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön