25 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortasının azami teminat tutarı ne kadar?

Zorunlu deprem sigortasının azami teminat tutarı ne kadar?

DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlıyor. Peki, zorunlu deprem sigortasının azami teminat tutarı ne kadar?



Zorunlu deprem sigortasının azami teminat tutarı ne kadar?

Zorunlu deprem sigortası poliçesi depremin ve deprem kaynaklı yer kayması, yangın, infilak ve tsunaminin neden olabileceği hasarlara karşı konutları güvence altına alıyor. 


Zorunlu deprem sigortası, konutu depremde hasar gören ev sahiplerinin, ister oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, zararını en hızlı şekilde tazmin ederek yaşamın normale dönmesine aracılık ediyor. 


Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte zorunlu deprem sigortasının kontrol edildiği noktaların sayısı artırılıyor. Konut kredisi ve tapu işlemlerinin yanı sıra elektrik ve su abonelik işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası aranıyor. 


Ev sahipleri, konutlarının zorunlu deprem sigortasını yaptırmaktan ve yenilemekten sorumlu tutuluyor. Zorunlu deprem sigortasının her yıl yenilenmesi gerekiyor. 


Ev sahipleri konutları (yapı tarzı, metrekare ve adres) ve kendileriyle ilgili bilgileri (sigortalı vatandaşlık numarası, adres) beyan ederek kolaylıkla ve kısa sürede zorunlu deprem sigortası poliçesine sahip olabiliyor. Tüm sigorta acenteleri ve banka şubelerinden zorunlu deprem sigortası yaptırılabiliyor. 


Zorunlu deprem sigortası primleri konutun brüt yüzölçümü, yapı tarzı ve bulunduğu bölgenin deprem risk derecesine göre belirleniyor. Peki, zorunlu deprem sigortasının azami teminat tutarı ne kadar?


DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlıyor.  DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 150 Bin TL olarak karşımıza çıkıyor. Bu tutar 2015 yılı içinde geçerli sayılıyor. 


Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınıyor. Sigortalının teminat tutarı (sigorta bedeli) -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla  meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirleniyor. 



DASK fiyatları 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön