28 / 03 / 2024

1945 yılında Çırağan Sarayı otel haline getirilecek!

1945 yılında Çırağan Sarayı otel haline getirilecek!

1945 yılında Vali Lütfi Kırdar, Çırağan Sarayı'ndan ne şekilde istifade edilebileceğini tetkikat yapmak üzere Paul Bonatz'ı ve Sedat Hakkı Eldem'i görevlendirmiş ve sarayın tamir edilerek otel haline getirilerek istifade edilmesine karar verilmiş.



1945 yılında Çırağan Sarayı otel haline getirilecek!


Çırağan Sarayı otel haline getirilecek


İçinde hususi apartmanlar, yatak odaları, merasim, oyun salonları, barlar bulunacak


     Ankara 9 (telefonla) - İstanbul'un otelcilik bakımından ne kadar sıkıntılı bir vaziyette olduğu malumdur. Son zamanlarda otelde oturabilecek 12.000 yabancının pansiyon odalarında barındığı tespit edilmiştir. İstanbul'un turizm için büyük ehemmiyetini nazarı dikkate alan Vali ve Belediye Reisi Dr. Lütfi Kırdar, Çırağan Sarayı'ndan ne şekilde istifade edilebileceğini anlamak ve bu hususta esaslı tetkikat yapıldıktan sonra bir rapor vermek üzere, milletlerarası tanınmış mimarlardan Prof. Bonatz'ı ve Türk mimarisini en iyi kavramış olanlardan Güzel Sanat Akademisi Mimari Şefi Prof. Sedat Eldem'i bu işe memur etmiştir.

    Buraya gelen habere göre, profesörler, bu husustaki raporlarını Vali ve Belediye Reisi B. Lütfi Kırdar'a vermişlerdir. Bu raporlarda mimarlar şunları söylemektedir: 

    ''Çırağan Sarayı asırlık Türk geleneklerinin en son ve en değerli belgelerinden biridir ve en değerli belgelerinden biridir ve Türk mimarisinin son parlayışından kalma azametli bir eserdir. Çırağan Sarayı her ne kadar Abdülhamit zamanı, yani sanatta düşme başladığı bir devirde yapılmış ise de, bir takım teferruatı müstesna, mimarisi ve bilhassa planı tamamıyla klasik Türk geleneklerine bağlı kaldığından başka bu tarzı en parlak en parlak bir anıt yapı da canlandırılmıştır. Bu bakımdan Çırağan, İstanbul'daki son devir saraylarının hepsinden üstündür.''

    Aradan 34 sene geçmesine rağmen duvarların sağlam olduğu ve binanın tamir edilerek kullanılabilecek durumda bulunduğu fenni bir şekilde tespit edilmiştir. 

    Çırağan Sarayı otel haline getirildikten sonra sofası muazzam bir otel holü olacaktır. Yemek salonu eski Hünkar sofası yerinde olacaktır. Burada 600 kişi rahatça yemek yiyebilecektir.

    Hol ve yemek salonu etrafında iki hususi yemek salonu, 3 oyun salonu, 2 dinlenme salonu yapılacaktır.

    Zemin katta da iki bar yapılması düşünülmüştür. Yine bu kat da 38 yataklı 25 oda bulunacaktır. Ayrıca üst katta tamamıyla yatak odalarına ayrılmıştır. Bu odalar da 82 yataklı 55 odadır. Ayrıca 10 tane de hususi apartman bulunacak, her odanın bir banyosu olduğu gibi, ayrıca alaturka hamamı da muhafaza edilecektir. Her oda yeter büyüklükte olduğundan yatak sayıları bir misli artırılabilecektir.

    Sarayın bir köprüsü ile doğrudan doğruya bağlı Yıldız Parkı'nda her türlü spor ve gezintili yerleri hazırlanacaktır.

    Bu otelin yapılması için, evvelce de yazıldığı gibi hususi bir şirket kurulacak hissenin çoğunu belediye alacaktır.


Akşam 9 Aralık 1945



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön