23 / 04 / 2024

Adalar Kınalıada sağlık tesisi alanı imar planı askıda!

Adalar Kınalıada sağlık tesisi alanı imar planı askıda!

İstanbul'un Adalar'ından Kınalıada'da sağlık tesisi alanı imar planı askıya çıkarıldı. İmar planı tadilatında yapılan düzenleme ile kıyıda yeni dolgu yapılamayacak, Kınalıada iskele meydanında heliport kurulabilecek. İşte o imar planı tadilatı..



Adalar İlçesi, Kınalıada Mahallesi, 7 pafta, 1 ada, 4 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı tadilatı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün (2 Ekim 2014 Perşembe) ilanen askıya çıkarıldı. 


Büyükada cami projesinin imar planı askıya çıkarıldı! Detaylar için tıklayın!


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 28393 dosya numaralı imar planı tadilatını 21 Temmuz 2014'te onayladı. Kınalıada 7 pafta, 1 ada, 4 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli imar planı tadilatı 31 Ekim 2014'te askıdan indirilecek. Detaylar şöyle;


Plan Notları!


1- Plan onama sınırı içerisndeki alan sağlık tesis alanıdır.


2- Avan projeye göre uygulama yapılabilir. 


Adalar Kınalıada sağlık tesisi alanı imar planı askıda!



1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Hükümleri


A. Genel Hükümler


A.1. 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı; plan paftaları, plan raporu ve plan uygulama hükümleri ile bir bütündür.


A.2. 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na göre hazırlanacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı onanmadan uygulama yapılamaz.


A.3. 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda çizilen arazi kullanım ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden, bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonksiyonel sınırlar ve detaylar 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında belirlenecektir.


A.4. Halihazır haritadaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması kadastro idaresinden alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır.


A.5. 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na uygun olarak hazırlanacak, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında belirlenen Sosyal ve Teknik Altyapı Alanları (yol, park, eğitim, spor ve sağlık tesisleri, resmi bina, sosyal ve kültürel tesisler, belediye ve kentsel hizmet alanları vb.) kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. Bu alanlardaki uygulama avan proje ve uygulama projelerinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı alındıktan sonra, İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onanması ile yapılabilir.


A.6. 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda ölçek nedeniyle gösterilemeyen sosyal ve teknik altyapı alanları 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında belirlenecektir. 


A.7. Kentsel, sosyal ve teknik alt yapı alanlarında "tip proje" uygulanmayacaktır. Bu alanlarda Adalar'ın kimliğine uygun, kontur, gabari ve cephe özelliklerini yansıtan yapılar düzenlenecektir.


A.8. Devlet, belediye ve diğer kamu tüzel kişilikleri tarafından, bu planın onanmasından önce yürürlükte olan imar planlarına göre kamulaştırılan veya İmar Kanunu'nun 18. Maddesi hükümleri uyarınca düzenleme ortaklık payı olarak düşünülen ve tapu sicilinde adı geçen idareler adına tescil veya tapu kayıtları terkin olunan sosyal alanları ile yeşil alanlar saklıdır. 


A.9. Plan sınırları içerisinde uygulamalarda ilgili kurumlar tarafından ağaç tespiti yapılacak ve bu tespit sonunda korunması gereken ağaçlar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayına sunulacaktır.


A.10. 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında; özel mülkiyete veya kamu ve diğer kurumlara ait parsellerde, uygulama aşamasında ağaç dikmeye özendirici tedbirler alınacaktır. Bu çerçevede, tüm parseller için binanın oturduğu sahanın dışında kalan alanın her 25 metrekaresi için bir ağaç dikilecek ve iskan şartı olarak aranacaktır. 



A.11. Doldurma ve kurutma yoluyla kazanılacak alanlarda, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planları, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanmadan uygulama yapılamaz.


Onanlı kıyı kenar çizgisinin deniz yönünde kalan alanlarda yeni dolgu yapılamaz; mevcut dolgu alanlarında ilçe belediyesi ve KTVKB Kurulu görüşü alınmadan ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanmadan uygulama yapılamaz. 


A.12. Plan onama sınırları içinde akaryakıt depoları, sanayi tesisleri kurulamaz, taş ve kömür ocağı açılamaz maden arama ve madencilik faaliyetleri yapılamaz, kum alınamaz, izni olanların süreleri bittiğinde işletme izni uzatılmayacak ve faaliyetleri sona erdirilecektir. Ancak ekmek fabrikası, simit, kurabiye vb. imalat yapan fırınlar, fabrika ölçeğinde olmayan küçük imalathaneler (sütten mamül ürünler) yapılabilir. Gürültü, toz, duman çıkaran fonksiyonlar konut alanları içinde yer alamaz.


A.13. Afet ve acil durumlarda kullanılmak üzere, merkezi özellik gösteren, yakın çevresinde, sağlık, itfaiye, iletişim vb. tesislerin bulunduğu ve ulaşım alanları yakınındaki açık alan, meydan, yeşil alanların uygun noktalarında, kamu ve belediye binalarının bahçe ve çatılarında, iskele meydanlarında, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, İlçe Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olumlu görüşü alınarak, Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliği'ne uyulmak koşulu ile yükseltilmiş platform ve yapı yapılmaksızın kamuya ait ya da özel "Helikopter İniş Kalkış Pistleri"düzenlenebilir.


A.14. İlgili kurumlardan görüş almak koşulu ile sismik araştırmalara yönelik yapı yapılabilir. Afetlerle ilgili gerekli araştırmaların yapılmasına yönelik yapılar ilgili KTVKBK onayı alınarak yapılabilir. 


A.15. Kentsel sit alanlarında, imar parsellerinde ağaçlara zarar vermeyecek şekilde açık spor tesisi yapılabilir.


A.16. Tüm plan alanında yapılacak yapılar için alınacak önlemlerin türü, şekli ve taşıma değerleri zemin etüdü ile belirlenecektir. Ayrıntılı jeolojik etütler yapılmadan inşaat izni (yapı ruhsatı) verilemez.


1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na uygun olarak, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında yapılacak tüm uygulamalar net parsel alanı üzerinden yapılacaktır.



A.17. 1/5000 ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı doğrultusunda yapılacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı onama sınırları içinde; ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları ile tescil olunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları korunacaktır. Tescilli ve eski eser komşuluğunda yer alan parsellerde uygulama, ilgili mevzuat ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları doğrultusunda yapılacaktır.


Adalar Kınalıada sağlık tesisi alanı imar planını indirmek için tıklayın!


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön