25 / 04 / 2024

Arazi vergisi bildirimi nasıl verilir?

Arazi vergisi bildirimi nasıl verilir?

Arazi vergisi her sene mükellefleri tarafından iki eşit taksit halinde ödeniyor. Arazi vergisi mükelleflerinin sorumlulukları arasında bildirim vermek de yer alıyor. Peki, arazi vergisi bildirimi nasıl verilir?



Arazi vergisi bildirimi nasıl verilir?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm arsa ve araziler için arazi vergisi ödeniyor. Arazi vergisi her sene mükellefleri tarafından iki eşit taksit halinde ödeniyor. Arazi vergisi mükelleflerinin sorumlulukları arasında bildirim vermek de yer alıyor. Peki, arazi vergisi bildirimi nasıl verilir?


Emlak Vergisi Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali dahil) emlâk vergisi bildirimi verilmesi zorunlu oluyor. Ancak devlete ait arazi için bildirim verilmez. Peki, arazi vergisi bildirimi nasıl verilir?


Bildirimler; 

a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,


b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde, 

Emlâkın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.


Yukarıdaki fıkralarda yazılı haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir. Elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden verilir.


Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların adedine göre ayrı ayrı tarh ve tahakkuk yapılır. Bildirimlerin şekli ve kapsamı Maliye Bakanlığınca belirlenir.


Arazi vergisinde istisna nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön