28 / 03 / 2024

Balkonu içeri almak yasal mı?

Balkonu içeri almak yasal mı?

Apartmanlarda bağımsız bölümlerin içerisinde yer alan balkonlar, malikler tarafından pimapenle kapatılarak içeriye dahil edilebiliyor. Peki bunun için izin almak gerekir mi? Balkonu içeri almak yasal mı?



Balkonu içeri almak yasal mı?

Apartmanlarda bağımsız bölümlerin içerisinde yer alan balkonlar, malikler tarafından pimapenle kapatılarak içeriye dahil edilebiliyor. Böylece balkondan feragat eden malik ilgili oda veya salonda daha çok kullanılabilir alan elde etmiş oluyor.


Ancak bu tadilatın yapılması bazı maliklerde soru işareti bırakabiliyor. Bu tadilat için maliklerden ve belediyeden izin alınması gerekiyor mu? Balkonu içeri almak yasal mı?


Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.


Kapatılan balkonlarla ilgili olarak, Danıştay’a intikal eden uyuşmazlıklarda, Danıştay’ca;


3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesinin 3. fıkrasında, derz, iç ve dış sıva, boya badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik, sıhri tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratların ruhsata tabi olmayacağı hükme bağlanmıştır.


634. sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesinin 2. fıkrasında, kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça ana gayrimenkulun ortak yerlerinde, inşaat onarım ve tesisleri, değişik renkte dış badana ve boya yaptıramayacağı, kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamayacağı, hükmüne yer verilmiştir.


Gömme balkonun, alüminyum çerçeve ve cam ile kapatılması suretiyle, taban alanı dışında yeni ve fazladan bir alan kazanılmadığı, çekme mesafesinin ihlal edilmesinin söz konusu olmadığı, yapılan tadilatın taşıyıcı unsurları etkilemediği, cephe görünümünde meydana gelen değişikliğin ise ruhsat almayı gerektirmediği, bu nedenle ruhsat gerektirmeyen bu tür tadilatlar için, yıkım işlemi tesis edilmesinin ve para cezası verilmesinin hukuka uygun olmadığına...” oybirliğiyle karar verilmiştir.


Balkon nasıl genişletilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön