24 / 04 / 2024

Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bacalar nasıl olmalı?

Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bacalar nasıl olmalı?

Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bacaların yapımında bazı hususlara uyulması gerekiyor. Peki binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bacalar nasıl olmalı, diyorsanız yanıtı için haberimizi incelemeniz yeterli...



Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bacalar nasıl olmalı?

27019 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği kapsamında binalarda ısı yalıtımının nasıl yapılacağı ve binaların nasıl olacağı hususlarına ilişkin bilgilere yer veriliyor.


Yönetmeliğin 14. maddesinde asıl sorumuz olan "Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bacalar nasıl olmalı?" nın yanıtı şu şekilde yer alıyor;


Bacalar

MADDE 14 – 

(1) Bacaların yapımında aşağıdaki hususlara uyulur:

             

a) Her kazan için standardına uygun ayrı bir baca yapılır. Ancak, gaz yakıtlı kazan bacalarında, gaz firmaları veya gaz dağıtım kuruluşlarınca önerilen kriterlere göre ortak baca uygulanabilir.

             

b) Kazan bacalarına, şofben, kombi, kat kaloriferi ve jeneratör gibi başka cihaz bacalarının bağlantısı yapılmaz.

             

c) Bacalar, mümkünse bina içinde olmalıdır. Zorunlu hallerde, bacanın bina dışında yapılması halinde, soğumaması için gerekli ısı yalıtımı ve dış koruması yapılmalıdır.

             

ç) Katı ve sıvı yakıtlı kazanlarda bacalar dolu tuğla (içi sıvalı) veya ateş tuğlası ile, gaz yakıtlı kazanlarda ise baca ısıya, yoğuşma etkilerine dayanıklı malzemelerden ve uygun üretim teknikleri ile yapılmalıdır. Metal bacalarda yanma sesinin yukarılara iletilmemesi için gerekli tedbirler alınmalı ve baca topraklaması yapılmalıdır.

             

d) Bacaların en altında bir temizleme kapağı bulunmalıdır.

             

e) Gaz yakıtlı kazanlarda, temizleme kapağına ek olarak drenaj düzeni yapılır.

             

f) Bacalar, yanlarındaki bina ve engellerden etkilenmeyecek şekilde tesis edilir; bu engellerin en üst noktasından veya münferit binalarda mahya kotundan en az 1 m yükseklikte olur ve üzerine şapka yapılır.

             

g) Bacalar, mümkün olduğunca dik yapılmalı, zorunlu hallerde ise yatayla en az 60° açıda tek sapmaya izin verilmelidir.

             

ğ) Duman kanalları, çelik malzemeden yapılır ve izole edilir. Gaz yakıtlı kazanlarda paslanmaz çelik tercih edilir. Kanallar, kolayca temizlenecek şekilde düzenlenir ve gaz analizi için üzerinde ölçüm delikleri bırakılır. Duman kanallarının yatay uzunluğu dikey bacanın 1/4’ünden daha fazla olmaz; kanal ana bacaya direkt ve % 5’lik yükselen eğimle bağlanır, 2 adet 45°’lik dirsekten fazla sapma olmaz ve 90°’lik dirsek kesinlikle kullanılamaz.

             

h) Baca ve duman kanallarında uygun yalıtım malzemeleri kullanılır.

             

ı) Yüksek binaların bacalarında, genleşme ve bacanın kendini taşıması için gerekli tedbirler alınır.

             

i) Baca kesiti zorunlu olmadıkça dairesel olması gerekir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön