19 / 04 / 2024

Damga vergisi hesaplaması 2015!

Damga vergisi hesaplaması 2015!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak ifade ediliyor. İşte, damga vergisi hesaplaması 2015!



Damga vergisi hesaplaması 2015!

Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Noter huzurunda da imzalanabilen kira kontratı için damga vergisi ödenmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınıyor. 


Damga vergisinin kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlar damga vergisine tabi tutuluyor. (1) sayılı tabloda yer almayan kağıtlar damga vergisine tabi tutulmuyor.


Damga vergisinin mükellefi o kağıtları imzalayan oluyor.  İmza atan taraflardan biri muaf veya resmi daire ise damga vergisinin mükellefi diğer kişi oluyor. 


Damga vergisine konu olan sözleşme kaç nüsha hazırlanırsa o kadar damga vergisi ödenmesi gerekiyor . ( Suret veya fotokopi damga vergisine tabi değildir) İdareye sözleşmeyi ibraz eden damga vergisini ödemekle yükümlü oluyor. 


Damga vergisi hesaplama örneği!

Vergiye tabi tutulan kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


Kefilli sözleşmelerde..

- Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)


- Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48)


Yukarıda yer alan vergi oranlarına göre, kefilli kira sözleşmeleri için 1.89+9,48=11.37 oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler sorunlu oluyor.


Damga vergisi beyannamesi 2015 verme süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön