20 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi damga vergisi muafiyeti 2015!

Kira sözleşmesi damga vergisi muafiyeti 2015!

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu kapsamında yer alan yazılı kağıtlar için ödenen vergiye damga vergisi deniyor. Peki, vergiden kimler muaf? İşte, kira sözleşmesi damga vergisi muafiyeti 2015!



Kira sözleşmesi damga vergisi muafiyeti 2015!

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu kapsamında yer alan yazılı kağıtlar için ödenen vergiye damga vergisi deniyor. Kanun gereğince kağıdı imzalayanlar vergiden sorumlu tutuluyor. 


Kira sözleşmesini noterde imzalayanların damga vergsisi ödemesi gerekiyor. Kira sözleşmesinin her nüshası için ayrı ayrı aynı oranda damga vergisi ödemesi yapılması gerekiyor. 


Kira sözleşmesi damga vergisi oranları her yıl yeniden belirleniyor. 2015 yılı için belirlenen damga vergisi  kira bedeli üzerinden Binde 1,89 olarak karşımıza çıkıyor. 


Damga vergisi mükellefleri!

İki kişi arasında yapılan sözleşmelerde damga vergisinin mükellefi iki tarafa da ait oluyor.  Resmi dairelerle kişiler arasında yapılan sözleşmelerde verginin mükellefi kişilerdir. Vergiyi kişiler ödüyor. 


Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kâğıtların vergisini, Türkiye`de bu kâğıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar ödüyor. 


Damga vergisi muafiyeti 2015!

Mesken kira kontratında damga vergisi oranı, gerçek kişilerin konutlarını mesken olarak kiraya vermesi halinde kira sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutuluyor. 


Kira damga vergisi ne zaman beyan edilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön