19 / 04 / 2024

Değer artış kazancı mı ticari kazanç mı?

Değer artış kazancı mı ticari kazanç mı?

Gayrimenkulün elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Bu işin devamlı yapılması durumunda vergi ticari kazanç olarak ödeniyor. Peki, değer artış kazancı mı ticari kazanç mı? Tespit nasıl yapılır?



Değer artış kazancı mı ticari kazanç mı?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gayrimenkullerin elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisi de doğan vergisel sorumluluklar arasında yer alıyor.


Değer artış kazancı vergisi, 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin 5 yıl içerisinde elden çıkarılması sonucu ödeniyor. Ancak bu işin devamlı yapılması durumunda vergi değer artış kazancı değil ticari kazanç olarak ödeniyor.


Peki, ödemeniz gereken vergi değer artış kazancı mı ticari kazanç mı? Nasıl tespit edilecek?


Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendirilecektir.


Ticari bir organizasyon içerisinde yapılan satışlar, tek bir satış gerçekleştirilmiş dahi olsa, ticari kazanç olarak değerlendirilecek, ticari bir organizasyon olmaksızın birden fazla satış yapılmış ise (bir yılda birden fazla veya her yıl bir satış yapılması) satışın hangi amaçla yapıldığının tespit edilmesi gerekecektir. 


Bu durumda, kazanç sağlama amacıyla yapılan alımsatım işlemlerinin ticari kazanç kapsamında; şahsi ihtiyaç ya da servetin korunması amacıyla gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinin ise değer artış kazancı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.


Aynı zamanda, bu kazançların bir ticari işletme tarafından elde edilmesi durumunda da elde edilen kazanç ticari kazanç olarak vergilendirilecektir.


Satın alınan ve trampa suretiyle iktisap olunan arazinin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde parsellenerek bu müddet içinde veya daha sonraki yıllarda kısmen veya tamamen satılmasından elde edilen kazançlar da ticari kazanç olarak vergilendirilir. 


Gayrimenkul gelir vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön