24 / 04 / 2024

Değer artış kazancında istisna 2016!

Değer artış kazancında istisna 2016!

Değer artış kazancı vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Değer artış kazancında istisnadan yüksek geliri olan kimseler vergi mükellefi oluyor. İşte değer artış kazancında istisna 2016 bedeli..



Değer artış kazancında istisna 2016!

Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince; edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için ödeniyor.


Vergilendirme sürecinde gayrimenkullerin elden çıkarılmalarından doğan kazancın niteliğinin belirlenmesi gerekiyor. Kazancın diğer kazanç ve iratlar gelir türündeki "değer artış kazancı" olarak mı, yoksa ticari kazanç mı olarak vergilendirilmesi gerektiğinin belirlenmesi gerekiyor.


Gayrimenkul satışında ticari kazanç olarak tespit edilmeyen gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Bu vergi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Değer artış kazancında istisnadan yüksek geliri olan kimseler vergi mükellefi oluyor.


Değer artış kazancında istisna 2016

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.


Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;


- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar.



Gayrimenkul gelir vergisi internetten ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön